*Nettavisen* Økonomi.

Så lenge må du vente på skattepengene

Penger sedler kroner krone seddel Foto: (DNB)

Mange får skatteoppgjøret 26. juni. Men staten kan holde på pengene til ut i juli.

11.06.13 21:32

Offisielt har skattemyndighetene to uker på seg fra du har fått skatteoppgjøret til eventuelle penger til gode skal være på kontoen din. Det betyr at du kan risikere å vente på pengene er på bok til langt ut i juli.

I praksis får imidlertid de aller fleste skattepengene på konto i løpet av samme dag skatteoppgjøret mottas eller påfølgende dag.

I fjor fikk om lag 75 prosent av alle skattytere fått skatteoppgjøret på den første utleggelsesdatoen. I år er datoen onsdag 26 juni - altså to dager etter St. Hans.

Innen to uker
Skatteetaten er naturlig nok forsiktig med å gå ut med nøyaktig tidspunkt av frykt for å skuffe folk. Ifølge skatteloven har etaten tre uker på seg til å føre pengene inn på kontoen din (gjelder junioppgjøret).

- De som har penger til gode får pengene inn på konto eller på betalingskort innen to uker etter at skatteoppgjøret er klart. Det er skatteoppkreveren i hver enkelt kommune som utfører dette, som altså utbetaler til gode beløp og krever inn restskatt, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet Anne Kirkhusmo til Nettavisen.

Ifølge foreløpige tall (de endelige tallene kommer fra 26. juni) er det 2,55 millioner skattytere som får igjen på skatten. Totalt mottar de 29,7 milliarder kroner som gir et snittbeløp til gode på 11.652 kroner.

753.300 nordmenn fikk totalt 13,8 milliarder kroner i restskatt som gir et snittbeløp på 18.355 kroner.

Disse får penger først
- Første skatteoppgjørspulje for inntektsåret 2012 er 26. juni, og vil omfatte lønnstakere og pensjonister som har levert selvangivelsen elektronisk, samt skattytere som har benyttet seg av leveringsfritak, sier Kirkhusmo.

Neste skatteoppgjørspulje blir 7. august, og vil da inkludere personlig næringsdrivende og skattytere som har levert selvangivelsen på papir.

- Deretter blir det løpende skatteoppgjør fram til siste utlegg 16. oktober. Skattytere som er tilknyttet Svalbard, SFU eller kildeskatt får skatteoppgjør i siste pulje, det samme gjelder upersonlige skattytere, altså selskaper. Datoene gjelder både på landsbasis og for kommunene.

85 prosent får penger kjapt
Det er Nordea som er hovedbank for landets kommuner. Banken har tidligere uttalt til Nettavisen at de fleste får skattepengene på konto samme dag eller dagen etter at banken får oppgjørslistene fra landets kemnere.

- Normalt vil 85 prosent av dem som har fått oppgjøret ha pengene på konto rimelig raskt. Nøyaktig tidspunkt kan variere avhengig av mottakerbank. Vi forutsetter da at Nordea har fått det vi skal fra kommunene for å gjennomføre oppgjøret. Vi gjennomfører transaksjoner forløpende etter hvert som vi får dem inn fra kommunene, uttalte Nordeas informasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist til Nettavisen NA24 i forbindelse med fjorårets oppgjør.

Må innom Nics
Nøyaktig når du får pengene på konto avhenger også at klokkeslettet Nordea kjører transaksjonene. Etter at Nordea har gjort sitt tar pengene dine veien innom oppgjørssystemet til Nics (bankenes felles betalings- og oppgjørssystem) før de havner på din konto fysisk.

Nics utfører overføringer fire ganger per døgn. Tidspunktene er: klokken 05.35, 11.05, 13.35 og 15.35.

Flere mangler bankkonto
Økonomisjef ved kemneren i Bergen Grethe S. Losnegaard understreker at kemneren er avhengig av at skatteyterne har sjekket at kontoen skattepengene er foreslått utbetalt til, er en konto som fremdeles er i bruk.

- Vi får årlig mange returer fra bankene fordi kontoene er avsluttet. Disse returene tar vi fortløpende, men vi har ikke alltid andre kontonummer å sende dem til. Da vil de bli sendt ut på utbetalingskort, informerer Losnegaard.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.