*Nettavisen* Økonomi.

Så lenge varer boligfesten

Foto: (Nordea)

Etter dette vil renten bite fra seg, tror ekspert.

Storbanken Nordea er ute med en ny rapport om hvordan de vurderer utsiktene i norsk økonomi. Innenfor boligmarkedet tror Nordea-økonomene at det blir fest i ett år til.

Etter dette vil en høyere rente føre til at folk flest vil ha fått så pass mye dårligere råd, at boligprisen vil falle tilbake. Nordea tror imidlertid ikke på noe boligkrakk.

Fest til 2012
Nordea mener at boligmarkedet vil dempes markert etter 2012 og at prisene da vil begynne å korrigere ned. Storbanken tror ikke at det kommer noe krakk, men en gradvis prisnedgang.

- Ser vi fremover er ikke bildet like rosenrødt for boligmarkedet. Vi venter at den positive utviklingen fortsetter ut året og også noe inn i neste år, men etter hvert vil renteøkningene fra Norges Bank begynne å bite. Det til tross for fortsatt grei inntektsvekst og et godt arbeidsmarked.

Lav rente har gitt boligfest
Nordea skriver i sin rapport at boligprisene i Norge fortsetter å øke i et raskt tempo. Med unntak av i april i år, har boligprisene sesongjustert steget med mer enn 1 prosent i gjennomsnitt per måned siden sensommeren i fjor. Etter at prisene snudde opp ved årsskiftet 2008/2009 har prisene steget med i overkant av 22 prosent. Den forrige pristoppen i juni 2007 ble passert allerede i november 2009 og nå ligger prisene vel 7-8 prosent høyere.

- Rentenivået er fortsatt svært lavt. Gjennomsnittlig rente på et nytt boliglån ligger i dag på ca 3,5 prosent. I tillegg har rentene vært uendret hele det siste året, noe som trolig har dempet forventningene blant låntakerne til renten fremover. Lav rente kombinert med noe lavere boligpriser etter fallet i 2007-2008 har gjort boligkjøp attraktivt de siste par årene, skriver Nordea i sin rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.