NA24.no

TILBYR NULL RENTE PÅ RESTSKATT: Staten tilbyr null rente på restskatt på dem som betaler innen 31. mai.
TILBYR NULL RENTE PÅ RESTSKATT: Staten tilbyr null rente på restskatt på dem som betaler innen 31. mai. Foto: DNB

Så lønnsom er restskatten

Sist oppdatert:
Betaler du restskatten i dag slipper du rentetillegg. Trøsten til de som ikke betaler i dag er at restskatt uansett er lønnsomt. Sjekk hvor mye.

Alle som vet at de betalte for lite skatt i 2013, kan velge å betale inn ekstra innen utløpet av fredag 31. mai for å slippe rentene på restskatten.

Om du ikke betaler i dag er rentetillegget på restskatt 1,08 prosent per år, beregnet fra 1. juli 2013 til forfall første termin restskatt i 2014.

- Uansett så er det lønnsomt å få restskatt, såfremt den er planlagt, Betaler du såkalt tilleggsforskudd innen 31. mai koster det ingenting å få restskatt, og i mellomtiden har du hatt full råderett over pengene,sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

For å sikre at du har nok penger til å betale innen utgangen av mai anbefaler han at du øker skattetrekket resten av året.

- Det krever at du foretar en beregning som viser hvor mye restskatt du kan forvente og at du setter av nok penger til å betale restskatten innen 31. mai, sier Pedersen.

Utnytt høye renter på kredittkort

To eksempler viser hvor lønnsomt planlagt restskatt er.

- Dersom du bevisst betaler for lite skatt gjennom året kan du bruke dette beløpet til for eksempel å sette det inn på kredittkrotkonoen din for så å hente pengene ut fra kredittkortet før 31.mai. Da sparer du skyhøye kredittkortrenter og regnestykket under viser et eksempel på hvor mye, sier Pedersen.

Tilsvarende betyr den lave restskattrenten 1,08 prosent at det også vil lønne seg å bevisst betale for lite skatt og heller sette pengene inn på en  høyrentekonto. Du får over det dobbelte av restskattrenten på de beste høyrentekontoene.

- I regnestykket under har jeg tatt utgangspunkt i en restskatt på 30.000 kroner. Siden du vet om den, setter du av en månedlig sum for å dekke den. Da har du et gjennomsnittsbeløp på 15.000 kroner som du får renter for i det gjeldende skatteåret. I tillegg får du renter på hele restskattbeløpet (30.000 korner) fra årsskiftet til 31.mai.

Her har vi tatt med to eksempler. I eksempel 1 har du en kredittkortgjeld, med en rente på 20 prosent. Da kan du innbetale det månedlige restskattebeløpet på kredittkortet, og spare kredittkortrentene. Du har full mulighet til å hente deler eller hele beløpet ut fra kredittkortet igjen når restskatten skal betales. Selv om du ikke har redusert gjelden, har du likevel fått redusert renteutgiftene på denne måten.

Restskatt


I eksempel 2 settes restskattbeløpet av på konto til 3,5 prosent rente.

Du kan gjøre den samme beregningen med restskattkalkulatoren. Her kan du se hvordan forskjellige beløp og rentesatser endrer gevinsten på dette.

Om du ligger an til restskatt eller ikke finner du ut med skattetrekkskalkulatoren.

Frist for betaling

Fristen for betaling av restskatt på under 1000 kroner er 3 uker etter at melding om skatteoppgjøret er sendt deg, men tidligst 20. august. Dersom restskatten er på over 1000 kroner, deles den i to terminer med betalingsfrist 3 og 8 uker etter at melding om skatteoppgjøret er sendt.

Fristen gjelder til slutten av neste virkedag, hvis den går ut på en lørdag eller søndag. Dersom du ikke betaler første termin av restskatten ved forfall, anses også annen termin samtidig forfalt til betaling.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere