NA24.no

Så mye betaler du i skatt og avgifter

Penger sedler kroner krone seddel
Penger sedler kroner krone seddel (DNB)
Sist oppdatert:

EUs statistikkbyrå med ferske tall som avslører hvor mye vi nordmenn egentlig betaler i skatt.

I siste utgave av Taxation trends in the European Union avslører EUs statistikkbyrå Eurostat skattebyrden i EUs 27 medlemsland samt Norge og Island.

EU-byråets tall sammenligner både skatt på lønnsinntekt, skatt på forbruk, skatt på kapital, selskapsskatt, størrelsen på merverdiavgiften og landets totale skattebyrde sammenlignet med landenes bruttonasjonalprodukt (BNP).

Norge befinner seg nær toppen i nesten alle skattegruppene.

Skatt i prosent av BNP - Norge på sjetteplass
Som illustrasjonen nederst i artikkelen viser tar Norge inn 42,5 prosent av BNP i skatter og avgifter. Gjennomsnittet i EU er 38,8 prosent.

Av EUs 27 medlemsland er det fem land som krever inn mer enn Norge. Det er Danmark, Sverige, Finland, Frankrike og Belgia.

Danmark er verstingen. Danske privatpersoner og selskaper punger ut skatter og avgifter tilsvarende 47,7 prosent av BNP. Den svenske staten håver inn 44,3 prosent av BNP i skatter og avgifter, Frankrike krever inn 43,9 prosent, mens den finske staten nøyer seg med 43,4 prosent. Norge, på sjetteplass, krever inn 42,5 prosent av BNP i skatter og avgifter.

Lavest skatt som prosent av BNP har Litauen med 26 prosent og Bulgaria med 27,2 prosent.

Implisitt skatt på arbeid - Norge på 11-plass
Eurostat måler skatt på arbeid på to måter. Implisitt skatt på arbeid (aggregerte skatteinntekter som prosentandel av det totale skattegrunnlaget i klassen) og skatt på lønnsinntekt målt etter marginalskatt (skatten på den siste kronen du tjener).

På sammenligningen over implisitt skatt på arbeid havner på Norge på 11. plass med 36,2 prosent - et nivå som ikke er langt unna snittet i EU på 35,4 prosent.

Belgia er verstingen med 42,8 prosent fulgt av Italia med 42,3 prosent. Malta har det laveste skattenivået i den gruppen med 22,7 prosent.

Implisitt skatt på forbruk - Norge på andreplass
Ifølge Eurostat betaler nordmenn nest mest av alle i Europa hva angår skatt på forbruk. I Norge er den implisitte skatten på forbruk 29,1 prosent (tall fra 2011). Gjennomsnittet i Europa er 20,1 prosent.

Det er Danmark som troner på toppen med en skatt på forbruk på hele 31,4 prosent. I motsatt ende av rangeringen finner vi Spania der skatt på forbruk utgjør 14 prosent.

Implisitt skatt på kapital - Norge på andreplass
Norge kaprer nok en andreplass i Eurostats sammenligning av implisitt skatt på kapital. I Norge er satsen 41,9 prosent. Frankrike er verstingen med en implisitt skattesats på kapital på 44,4 prosent.

Snittet i EU er 28,9 prosent. Lavest skattenivå i denne klassen har Litauen med 5,5 prosent.

Moms: Norge, Danmark og Sverige på delt andreplass
I Eurostats sammenligning av merverdiavgift havner Norge på nok en andreplass, nå sammen med Danmark og Sverige - som i likhet med Norge har en momssats på 25 prosent. Verst i EU er Ungarn som har en momssats på 27 prosent.

Snittet i EU er 21,3 prosent. Lavest moms har Luxemburg med 15 prosent.

Skatt på inntekt - Norge på 16-plass
Kanskje overraskende for noen havner Norge på nedre halvdel i Eurostats rangering av skatt på inntekt. Ifølge Eurostat er marginalskatten (den høyeste skatten du kan betale) på inntekt 40 prosent. det gir en 16 plass sammenlignet med de 27 EU-landene.

Gjennomsnittlig marginalskatt på inntekt i EU er 38,7 prosent. Høyest skattesats har Sverige der folk med høye inntekter må betale 56,6 prosent av det de tjener på å jobbe overtid i skatt. Danmark er en god nummer to med 55,6 prosent.

* NA24 mistenker at Eurostats tall for marginalskatt kan være misvisende da trygdeavgiften på 7,8 prosent er utelatt. Marginalskatten på inntekt i Norge er 47,8 prosent når avgiften tas med.

- Støtter opp under vår politikk
Statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet har følgende kommentar til Eurostats skattesammenligning:

- Jeg synes disse tallene støtter opp under regjeringens linje som går på at det ikke er behov for lettelser i personskattene og at vi gjør riktig når vi gradvis gjør lettelser for bedriftene, sier Schjerva til Nettavisen NA24.

- Rom for å senke mer
Hos Skattebetalerforeningen er man ikke helt fornøyd.

- Tallene viser at regjeringen fortsatt har et handlingsrom når det gjelder skattenivået for næringsdrivende. Her er det mulig å senke skatten med mer enn det regjeringen varsler i revidert budsjett. - At Norge ligger høyt når det gjelder særavgifter kommer ikke overraskende på oss. Dette gjentas jo også hver gang statsbudsjettet legges frem, sier Stig Flesland i avisen Skattebetaleren til Nettavisen NA24.

- Skattenivået for personlige skattytere ligger på at lavt nordisk nivå, men vi mener det fortsatt er rom for å gjøre endringer for enkeltgrupper, som for eksempel lavtlønnede. Samtidig ligger det norske skattenivået over snittet, og vi ser ingen grunn til ytterligere å øke skattetrykket - slik enkelte partier har tatt til orde for, sier Flesland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere