NA24.no

Så mye bruker du på julehandelen

Foto: John Pavel (Thinkstock)
Sist oppdatert:
Nå åpner nordmennene lommboken, spår butikkene.

Etter et år med svakere vekst enn ventet i norske butikker, spår hovedorganisasjonen for handel og tjeneste, HSH, at det løsner fram mot jul. Butikkeierne spår at nordmenn har gjennom året spart mer penger enn de pleier og for mange betyr det velfylte lommebøker.

Disse vil åpnes i desember.

- Selv om prognosen for året under et er nedjustert fra 5 til 4 prosent ventes det en økning i julehandelen. Økningen er ventet å være på 5 prosent fra 2009 til i år. Dette tallet inneholder befolkningsvekst og prisvekst, så det reelle tallet er omkring 3,5 prosent økning per person. Vi tror julehandelen vokser på grunn av tradisjoner vi ikke vil unnvære, sier Vibeke M.Madsen, administrerende direktør i HSH.

10.000 per nordmann
HSH anslår at det vil bli handlet for om lag 48,5 milliarder kroner i desember. Det betyr at hver nordmann handler for om lag 10 000 kroner i desember. Dermed bruker hver av oss om lag 40 prosent mer i butikken i desember enn vi gjør i de øvrige 11 månedene i året.

- Vi forventer en god vekst i julehandelen i år. Av erfaring vet vi at nordmenn strekker seg litt lenger når det kommer til juletradisjonene. Det betyr nok at vi ikke holder like hardt i lommeboka fram mot jul som vi har gjort så langt i år. At mange har vært flinke til å legge penger til siden kan også bety at de har mer å rutte med når det kommer til å bruke penger på mat, vin og gaver i forbindelse med jula, opplyser Madsen, og fortsetter:

- Kjøpesentrene er de store vinnerne. Større handler og mulighet til å få alt under samme taket gjør at disse tiltrekker seg ekstra med kunder den siste måneden før jul. Resten av året har sentrene 33 prosent av omsetningen, mens i desember øker dette tallet til 40 prosent, sier Madsen.

Mest handel i Oslo
Ikke overraskende er det i Oslo vi finner butikkene med den høyeste omsetning per innbygger. I år vil den passere 11.000 kroner. I dette tallet ligger det innbakt at det er en del tilreisende til Oslo i forbindelse med julehandelen. På bunnen ligger butikkene i Sogn og Fjordane og Hedmark. Her er omsetningen kun 8750 kroner per innbygger.

- Grensefylkene ligger også langt nede på listen fordi mange innbyggere her gjør julehandelen sin i Sverige, sier Madsen.

40 prosent av pengene nordmenn legger igjen i butikkene i desember går til mat, drikke og andre dagligvarer. I dagligvarebutikkene øker omsetning med 20 prosent i desember og vi kjøper nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året. Totalt kjøper vi i forbindelse med jula mat og drikke for nesten 20 milliarder kroner.

Gavedingser
For butikkene som selger smykker, gull, dvd-er, cd-er og spill er jula virkelig en høytid. Disse butikkene omsetter i desember for tre ganger så mye som de i gjennomsnitt gjør i resten av årets måneder. Også leketøysbutikkene, bokhandlerne og kjøkkenutstyrsbutikkene kan glede seg over en juleomsetning som ligger langt over resten av året. Klær, elektronikk og sportsutstyr er også vinnere i julehandelen.

- Det er en klar vekst i etterspørselen etter etter veldedige gaver. Kirkens Bymisjon, for eksempel, forventer 2,3 millioner i inntekter fra fysiske og imatrielle gaver, sier Madsen

- Hvis Ipad offisielt hadde vært introdusert i det norske markedet, ville jeg spådd at det ville blitt årets julgavedings, sier Madsen.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere