*Nettavisen* Økonomi.

Så mye bruker nordmenn på julen

I snitt kommer hver nordmann til vil legge igjen litt over 10.700 kroner i landets detaljhandelsbedrifter i desember. Julehandel i utenlandske nettbutikker er ikke med i regnestykket. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Virke venter at detaljhandelsbedriftene omsetter for 55,5 milliarder kroner i desember.

09.11.15 10:34

En fersk prognose fra Virke anslår at hver nordmann i snitt kommer til å bruke 6270 kroner på gaver, klær og pynt i forbindelse med julen.

I tillegg kommer vi til å bruke mer penger på mat og drikke enn andre måneder.

- Vi koser oss mye i julen. Per person bruker vi 4.460 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer, sier Bror Stende, direktør for Virke mote og fritid i en pressemelding.

Økning på 3,5 prosent
Handelen i desember i år anslås å øke med 3,5 prosent. Totalt vil det gjennom landets detaljhandelsbedrifter bli handlet for litt under 55,5 milliarder kroner i årets siste måned.

- Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 10.700 kroner i landets detaljhandelsbedrifter i desember. Dette er 230 kroner mer enn i desember i fjor, sier Stende.

Økte priser på grunn av lav kronekurs og befolkningsvekst er årsaken til verdiveksten. Hver og en av oss handler omtrent like mye som i fjor.

Omsetningstall fra norske netthandelsbutikker er med i Virkes anslag, men nordmenns handel i utlandet og utenlandske nettbutikker er utelatt.

Bøker topper ønskelisten
Ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB, topper bøker, klær, gavekort og reiser nordmenns ønskeliste.

- Hele en av fire vet ikke hva de ønsker seg. Gi en gave med en tanke bak, en opplevelse, noe du har laget selv eller en veldedighetsgave, oppfordrer Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For å redusere pengebruk og stressnivå bør du skrive en gaveliste med hvem du skal kjøpe til og hva. Avtal også en makspris, anbefaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Ifølge Sandmæl vil både de usikre økonomiske tidene og de lave rentene inn på folk julehandel i år.

- Folk planlegger naturlig nok å være mer moderate med årets julegaver i år på grunn av usikre tider. Samtidig har vi aldri hatt mer å rutte med på grunn av historisk lav rente. Det er derfor vanskelig å si om fristelsene overgår fornuften, sier hun.

Ifølge undersøkelsen er det nærmere tre av ti som panikkhandler og en av fem som sier de alltid ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn planlagt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.