NA24.no

Så mye drikker vi

Sist oppdatert:
Det selges stadig mer alkohol. Hvor ofte drikker du?

Den registrerte omsetningen av alkoholdige drikkevarer var betydelig høyere i første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Drikker mer
En stor del av denne veksten skyldes påskens plassering, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Siste uke før påske var i mars i år, mens den var i april i fjor. Registrert omsetning av brennevin, vin og øl økte med henholdsvis 13,7, 13,0 og 11,2 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Målt i liter steg registrert omsetning av øl med 5,8 millioner liter, mens vin økte med 1,8 millioner liter og brennevin med 337.000 liter fra første kvartal 2006 til første kvartal 2007. Omsetningen av rusbrus steg med 189.000 liter eller 10,7 prosent.

Bekymret for økningen
Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, er imidlertid ikke spesielt glad for denne utviklingen.

- Det er stor grunn til å bekymre seg over veksten i alkoholforbruket. Det er rekordhøyt, sier Dag Endal, leder i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

Han legger først og fremst skylden på de gode tidene.

- Økonomiske oppgangstider fører til at folk flest har råd til å kjøpe mer alkohol, sier Endal og viser til at avgiftene på alkohol ikke har fulgt pris- og lønnsutviklingen, og at alkohol derfor har blitt billigere de siste årene, relativt sett.

– Billigere alkohol fører også til at flere handler på impuls. Det er tydelig at bryggeriene går så det suser når sola kommer fram, og temperaturene stiger, sier Endal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere