NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
(Scanpix/Montasje)

Så mye dyrere blir lånet ditt i år

Sist oppdatert:
Renten skal snart settes opp, og det vil påvirke alle med lån. Se hvor mye det koster deg.

Vår nye sentralbanksjef Øystein Olsen overraasket ingen på sentralbankens rentemøte onsdag. Ingen renteheving nå og ingen renteheving i løpet av våren.

Men ifølge Olsen blir det to renteøkninger før året er omme. Ifølge sentralbankens siste prognoser skal styringsrenten opp med to ganger 0,25 prosentpoeng fra 2,0 i dag til 2,5 prosent innen utgangen av året.

Dersom bankene følger opp, noe som er svært sannsynlig, skal altså boliglånet ditt bli 0,5 prosentpoeng dyrere.

Noen hundrelapper
Regnestykket viser at de aller fleste vil kunne takle en slik renteøkning. Som tabellen under viser er det kun snakk om noen få hundrelapper i økt terminbeløp for små lån med god sikkerhet. Selv for store lån med lav sikkerhet blir økningen i terminbeløp på godt under tusen kroner.

Med utgangspunkt i et boliglån med nedbetaling over 20 år har vi benyttet ABC Pengers boliglånskalkulator for å beregne hvor mye mer du må ut med i måneden.

Vi har tatt utgangspunkt i godt sikrede lån (innen 60 prosent) og lavt sikrede lån (innen 90 prosent) med lånebeløpene én million kroner, to millioner og tre millioner kroner.

For de godt sikrede lånene har vi satt en nominell rente i dag på 3,2 prosent. Denne vil altså stige til 3,7 prosent innen utgangen av året dersom Norges Bank holder seg til sine prognoser og bankene følger etter.

For de lavt sikrede lånene setter vi dagens nominelle rente til 4,2 prosent, og 4,7 prosent innen utgangen av året.

513 kroner dyrere per måned
Som tallene viser vil terminbeløpet for et godt sikret boliglån på to millioner kroner vokse fra 11.323 kroner i dag til 11.836 kroner ved slutten av 2011. Du må altså ut med 513 kroner mer per måned dersom prognosene holder stikk.

For et lavt sikret boliglån på to millioner kroner øker terminbeløpet fra 12.361 kroner i dag til 12.900 kroner i høst. Differansen her blir 539 kroner.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere