NA24.no

Så mye dyrere er nordmenn i drift

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Svensker, dansker og andre gjør samme jobben for mye mindre.

Det tekniske beregningsutvalget har mandag kommet med sin endelige rapport over inntektsoppgjøret 2013. Rapporten gir oversikt over utviklingen i de senere år i lønninger, inntekter, priser og konkurranseevne.

Her kommer det frem at nordmenn er vesentlig dyrere i drift enn hos våre viktigste partnere. Nesten 70 prosent mer koster det å få en nordmann til å gjøre jobben.

- Gjennomsnittlige timelønnskostnader for ansatte i industrien i Norge i 2012 var anslagsvis 69 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av våre handelspartnere i EU, målt i felles valuta.

Og økningen har vært markant på kort tid.

- Dette er 8 prosentpoeng høyere enn utvalget anslo i februar. Oppjusteringen skyldes oppdaterte konkurransevekter fra OECD. I de nye vektene er flere varegrupper inkludert. Det har ikke skjedd endringer i de enkelte lands relative lønnskostnadsutvikling. I de nye konkurransevektene har vekten til flere av handelspartnerne med høyest lønnskostnadsnivå, som bl.a. Sverige og Danmark, gått ned. Samtidig har flere av landene med lavere lønnskostnadsnivå, som bl.a. Storbritannia, fått økt vekt.

- Gjør oss sårbare
- Dette er svært krevende for våre konkurranseutsatte bedrifter. Det gjør oss veldig sårbare for høy kronekurs og lave priser, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO i en melding.

- Det er ikke gitt at vi i all fremtid vil være så mye mer produktive og selge så dyrt at dette kostnadsnivået er bærekraftig.

- Vi skal ikke ned på nivået til våre handelspartnere, men selv med høy produktivitet så kan et stadig økende gap mellom norsk kostnadsnivå og våre nærmeste handelspartneres nivå bli ødeleggende i lengden.

Saftig lønnsvekst
Utvalget har beregnet veksten i gjennomsnittlig årslønn fra 2011 til 2012 for ansatte i de største forhandlingsområdene til 4,0 prosent. For lønnstakere under ett anslår utvalget også lønnsveksten til 4,0 prosent. Lønnsoverhenget til 2013 i de største forhandlingsområdene anslås1 i gjennomsnitt til 1,8 prosent. Dette er 0,8 prosentpoeng høyere enn til 2012.

Gjennomsnittslønnen for administrerende direktører i næringsvirksomhet steg med 0,3 prosent fra september/oktober 2011 til samme tidspunkt i 2012, For ledere av små foretak i næringsvirksomhet var lønnsveksten 3,1. Toppledere i offentlig sektor økte gjennomsnittslønnen med 4,3 prosent i 2012.

Mindre forskjeller
Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ble klart mindre fra 2011 til 2012 i følge lønnsstatistikken og utvalgets beregninger. Kvinners gjennomsnittlige lønn utgjorde 86,5 prosent av menns i 2012 mot 85,3 prosent i 2011.

Inntektsulikheten for samlet inntekt i yrkesbefolkningen økte svakt fra 2010 til 2011. Sett over en lengre periode er fordelingen av samlet inntekt i yrkesbefolkningen sterkt preget av svingningene i utbyttene. Medregnet utbytte er ulikheten noe høyere i 2011 enn i 2001. Inntektsforskjellene i Norge er mindre enn i de fleste andre land.

Her er din lønn
SSB-tall publisert onsdag 20. mars: "Lønn, alle ansatte 2012" avslører hva nordmenn tjente gjennomsnittlig i ulike yrker i året som gikk.

I tillegg til gjennomsnittet, et tall som kan trekkes opp av noen få med svært høye lønninger, presenter vi median og øvre og nedre kvartiler.

Som tabellen under viser er det ikke overraskende at ansatte innen bergverksdrift og utvinning, herunder oljeindustrien, troner på topp av lønnstatistikken målt etter mediantall.

Nevnte gruppe hadde en medianlønn i 2012 på 642.000 kroner (heltidsansatt), en lønn vesentlig høyere enn nummer to på listen: Ansatte innen informasjon og kommunikasjon. Her var medianlønnen på 550.800 kroner.

Sistenevnte gruppe tjente noe overraskende mer enn nummer tre på listen: Ansatte innen finans- og forsikringsvirksomhet. Bank- og finansfolkene hadde en medianlønn på 531.600 kroner i 2012. Vi legger merke til at på snitttallene tjener bank- og finansfolk mer enn mediefolkene med en gjennomsnittlig årslånn på 650.400 kroner mot mediefolkenes 608.400 kroner. Dette er en klar indikasjon på at enkelte i finansbransjen har skyhøye lønninger sammenlignet med median elle snittet.

Vi legger også merke til at ansatte i oljebransjen (gruppen bergverksdrift og utvinning) er soleklart på topp også på snittlønn med en årslønn på 722.400 kroner.

Disse tjener minst
Ikke overraskende er det hotell- og restaurantansatte (gruppen Overnattings- og serveringsvirksomhet) som tjener minst av alle grupper i Norge. Dette noe triste faktum for gruppen gjelder uansett om vi ser på median- eller snittlønn. Medianlønnen til hotell- og restaurantansatte var 333.600 kroner i 2012. Snittlønnen var 366.000 kroner.

Nærmest hotell- og restaurantansatte finner vi butikkansatte i gruppen Forretningsmessig tjenesteyting. Her var medianlønnen 361.200 kroner og snittlønnen 411.600 kroner. Vi legger merke til av tabellen at de hotell- og restaurantansatte er eneste yrkesgruppe i Norge med en snittlønn på under 400.000 kroner.

Les mer: Her er din lønn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere