Alle vet at det er til dels gode penger å spare på alkohol, tobakk, bacon, ost, brus og smågodt ved å ta en harrytur.

Det er ikke uten grunn til at Strömstad på papiret har Sveriges høyeste alkoholkonsum per innbygger, fordi nordmenn valfarter over grensen til de to utsalgene for å spare 50-60 kroner per vinflaske.

Les også: Norsk grensehandel sjokkerer svenskene

Andre varer det er mulig å spare gode penger på

Men det er også etter hvert kjent at det ikke er alt som er billig i Sverige. Harryhandler du «feil» kan du ende opp med en dyr biltur og en handlevogn som hadde kostet omtrent det samme som i Norge. For eksempel er kylling noe som du som regel taper på å handle i Sverige.

Det som er mindre kjent er at det også en underskog av andre varer som er til dels vesentlig billigere hvis en tar seg kjøreturen over grensen.

Nettavisen har derfor sammenlignet prisen på en del av disse mindre kjente varene du kan spare penger på. Vi har hentet inn priser fra Hypermat og Maxi Mat i Charlottenberg, og sammenlignet det med prisene i Oslo - fra henholdsvis Meny og Rema 1000.

Har du tips om andre varer du kan spare mye på i Sverige? Tips Nettavisens journalist!

Vi har ikke gjennomført en sammenligning av en hel handlekurv fordi utvalg, størrelse på produkter og lignende varierer så mye at sammenligningen vil bli meningsløs.

Bleier (!)

I Norge hører man tidvis historier om at det smugles bleier ut av landet fordi dette er et av produktene som Norge er uvanlig billig på.

Les også: Norske bleier smugles for mange tusen kroner

Grovt sett er dette også sant, men for den vante harryhandler er det ikke en regel uten unntak.

Handler du for over 500 kroner på Hypermat, kan du ta med deg en stor bleiepakke til 60 svenske kroner - nærmest uavhengig av størrelse og merke.

Pakkene som selges i Norge er ca halvparten så store, og koster 59 kroner på Meny - eller 79 kroner for to pakker gjennom «fast knallkjøp».

Tex-mex

Nordmenn elsker fredagstaco og tex-mex, og det er til dels svært gode penger å spare på å kjøpe mer enn kjøttdeigen over grensen.

Tidligere har den normale besparelsen på produktene vært rundt 30 prosent, men etter at en del kjeder har satt opp prisene markant for å kunne tilby perioder med 40-50 prosent rabatt, er prisforskjellene blitt enda større.

En stor pose med Santa Maria Tortilla Chips koster 25 kroner i Sverige, selger Meny samme pose for 46-58 kroner avhengig av smak - tilsvarende en prisforskjell på 131 prosent.

En pose med middels store tortillalefser av mais og hvete har også en betydelig prisforskjell. 34 kroner på Meny, 19 kroner i Sverige.

Old El Paso er det også penger å spare på. En liten pose med Tortilla-chips Chili koster i Sverige 14 kroner, mens den samme posen koster 22 i Norge.

Sikter du inn mot indisk er det også noe å spare. Et glass med Patak's Tikka Masala koster 37 kroner i Norge og 30 over grensen.

En halvliter med Santa Maria Sweet Chili koster forøvrig 21,50 i Sverige, og 40 kroner på Meny.

Såpe, vaskemiddel og hygieneprodukter

Dette er den produktgruppen det nesten er mest å spare på - forutsatt at du reiser på rett butikk. Hypermat i Charlottenberg harspesialisert seg på denne typen produkter, og du får der priser og utvalg som andre butikker ikke kan sammenligne seg med.

For eksempel kan du få påfyll til to såpedispensere (500ml) på badet til 13 kroner.

Et annet eksempel er 800 ml Neutral vaskemiddel som koster 69 kroner i Norge, mens du over grensen betaler 36,50. Maximat tar 41,50 for samme enhet.

En Dove deodorant for menn koster 19 kroner over grensen, og 35 kroner på Meny.

Snop

Selv om det ble noe reduksjon i sukkeravgiften fra nyttår, er det fortsatt til dels store penger å spare på alt som handler om lørdagskosen

En boks Pringles koster for tiden 16 kroner på Hypermat, 26 kroner på Rema og 29 på Meny.

For øyeblikket kjører både Hypermat og Meny kampanje på Freia Premium-sjokolade. En plate koster 15 kroner i Sverige. Meny gir deg 3 for 2 noen av typene, med en basispris på 39-50 kroner per plate. Det er i beste fall 26 kroner per plate.

Et annet interessant eksempel er chillinøtter fra Den lille nøttefabrikken i Fredrikstad. En pose på 230 gram koster 54 kroner på Meny, mens den samme posen koster 30 kroner på Maximat.

Knekkebrød og Polarbrød

Wasa og Polarbrød er svenske stoltheter og norske favoritter.

Handler du ferdig påsmurte knekkerbrød i Sverige, koster det 129 kroner for en boks med 24 pakker - tilsvarende 5,40 øre per stykk. I Norge er det vanskelig å få kjøpt hele bokser, men du kan kjøpe dem enkeltvis for 10 kroner per stykk på Rema. 11-12 kroner på Meny.

På en vanlig pakke knekkebrød varierer forskjellene litt avhengig av hvor populært knekkebrød du kjøper. Men en enkeltpakke med Wasa sport koster 22,90 kroner på Meny, 12,25 kroner over grensen.

På Polarbrød er det også gode penger å spare. En pakke med 12 Polarbrød Fullkorn koster på Rema 32 kroner. I Sverige koster en pose 28 kroner - men der er posene større, slik at du får 16 skiver.

Frossenvarer

Også frossenvarer kan det være ganske gode penger å kjøpe - selv på produkter som er laget i Norge.

Findus torskefileter koster 122 kroner per kilo i Sverige for en 3-pakk. Tilsvarende produkt har vi ikke funnet i Norge, men billigste Findus-torsk koster 157 kroner per kilo på Meny.

Les også: Kiwi kutter «momsen» på all fisk - fiskeriministeren jubler

Trenger du litt wok-grønnsaker, er det også overraskende stor prisforskjell. Findus Classic wok koster 33 kroner per kilo i Sverige, mens Meny selger samme type - i mindre pose - til 62 kroner per kilo.

Det er også gode penger å spare på frossenpizza. En Big One koster i Sverige 42 kroner, mens samme pizza koster 60 på Meny. En Dr. Oetker Rustica Pepperoni koster 47,50 i Sverige og 77 kroner i Norge.

Frukt og grønt

Frukt og grønt er et område der det er voldsomme prisvariasjoner, og vanskelig å si noe generelt - men ofte er det også her en del å spare, selv om forskjellene gjerne er mindre enn varene over.

Et nett rosenkål koster for eksempel 12 kroner i Sverige, og 30 kroner i Norge.

500 gram med innpakkede plommetomater koster 40 kroner på Meny, og 22 kroner i Sverige.

Og skulle det friste med en Squash er det 18 kroner i Norge og 15 i Sverige.

Ost

Også på Ost er det naturlig nok til dels store forskjeller. En 125 grams pose med fersk mozzarella koster 20 kroner på Meny, mens du på Maximat betar 13 kroner.

Billigste Brie på Meny (Eldorado) koster 177 kroner per kilo, mens Maximat selger sitt billigste alternativ for 134 kroner per kg.

Valutaforskjell

I denne saken har vi ikke tatt høyde for valutakursen. Årsaken er at at forskjellene for tiden er svært små på norske og svenske kroner.

I skrivende stund koster 100 svenske kroner 95,91 kroner. I tillegg tar de fleste bankene et valutapåslag på 2,5 prosent, som gir en effektiv kurs på 98,3 kroner.

Det betyr at du på en tusenlapp handel ikke henter inn mer enn 17 kroner i valuttaforskjell.

Les også: Svak kronekurs gir høyere strømregning