NA24.no

Så mye koster det å begraves

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Prislappen kan få enhver til å snu seg i graven.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norsk lov stadfester at alle har rett på en verdig gravferd, men muligheten til å søke støtte av staten til dette ble kuttet i 2003, dersom avdøde etterlater seg en nettoformue på mer enn 17 212 kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed må de pårørende punge ut for slektningens død, og det er en ingen billig affære. Konkurransetilsynet pålegger alle begravelsesbyråer å ha et prisoppsett for en standard begravelse på disken, og NA24 har tatt en ringerunde i blant hovedstadens byråer.

Ekstra trompetister
Nordstrand Wang Begravelsesesbyrå opererer med en pris fra 30.000 kroner og oppover for kremasjon, og en minimumspris på 26.500 dersom det er snakk om begravelse. Årsaken er at staten tar høyere avgifter for at den avdøde ikke legges rett i jorden, og at det blir en ekstra kjøring. Med i denne standardbegravelsen får du blant annet annonse i Aftenposten, kiste, blomster og den vante organisten. Begravelseskonsulenten opplyser at det blir tillegg for ekstra trompetister.

Jølstad operer med et prisoppsett på 19.002,19 på disken. Her får du annonse i Aftenposten, men ingen blomster, og heller ikke program i kapellet. Men mannskap og kisten er på plass i prisen. Begravelseskonsulenten sier det er fullt mulig å bytte ut den rimelige kisten i pakketilbudet til 6215 kroner, med den billigste kisten til 2485 kroner, for å spare noen kroner.

Hos Fonus får du også en standard kiste, som gravferdskonsulenten opplyser at inkluderer både pute, skjorte og teppe til den avdøde, bårebil med to betjente og en assistent i kapellet. Blomster og annonse er ikke inkludert i pakkeprisen på 18.400 kroner.

Billigere utenfor Oslo
Å dø litt utenfor Oslogryta kan se ut til å lønne seg.

Sveums begravelsesbyrå i Skedsmo kommune inkluderer 50 salmehefter i sine 16.754 kroner og har vår ringerundes beste blomstertilbud i pakken. De pynter både opp rundt i kapellet og oppå kisten. Men straks gravferdskonsulenten får høre at seremonien skal foregå i Oslo, må hun dessverre skuffe med et kjøretillegg i prisen.

I tillegg må du regne med en festeavgift for gravplassen og tillegg for eventuell pleie av denne, med varierende prislapp fra kommune til kommune. For ikke å snakke om arveagiften på 8-10 prosent for alt du arver over 250 000 kroner opp til 550 000, og 20-30 prosent av det overskytende. Staten er for øvrig behjelpelig med båretransportkostnader, dersom en person dør mer enn to mil fra nærmeste gravsted, slik at egenandelen på dette bare utgjør 1750 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere