NA24.no

Så mye koster én asylsøker

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Utgifter for bolig, mat, helseundersøkelser og barnehage kostet flere milliarder i 2010.

I fjor kom det 10.064 asylsøkere til Norge, og Utlendingsdirektoratet (UDI) behandlet om lag 13.000 asylsøknader.

5290 av disse fikk opphold etter søknad om beskyttelse i Norge, mens 7673 personer fikk avslag.

136.000 per asylsøker
Mange av de som kom til Norge bodde eller fortsatt bor på et asylmottak, og dette koster penger.

Totalt kostet asylsøkerne Norge 2.989.821.000 kroner i fjor, opplyser UDI til Nettavisen.

- Gjennomsnittlig antall beboere i 2010 var 17.911, sier direktør Anne Siri Rustad i region- og mottaksavdelingen i Utlendingsdirektoratet.

Det betyr en gjennomsnittlig kostnad per asylsøker på 136.000 kroner.

- Gjennomsnittlig kostnad per beboer var i fjor var cirka 106.000 kroner. I tilegg kommer en gjennomsnittlig kostnad på cirka 30.000 kroner per beboer knyttet til økonomiske ytelser, sier Rustad.

Les også: Færre asylsøkere kommer til Norge

Mat, tannlege og tolk
Beløpet dekker opphold i mottak, ytelser til livsopphold som mat, helseundersøkelser ved ankomst, barnehagetilbud til barn av asylsøkere og utgifter som egenandel til besøk hos tannlege og psykolog/psykiater.

- I tilegg kommer flere indirekte kostnader, blant annet tilskudd til vertskommuner, øremerkede midler og utgiftet knyttet til tolk og oversettelse, sier direktøren.

- Like dyrt på retursenter
I forrige uke ble det kjent at det skal etableres retursentre for asylsøkere med endelig avslag på sin asylsøknad.

Dette betyr en deling av mottakssystemet, hvor alle personer som får endelig avslag på sin asylsøknad flyttes fra ordinære mottak, og i påvente av at de reiser hjem eller blir uttransportert, får tilbud om innkvartering i et retursenter.

- Blir det billigere når retursentrene etter hvert kommer på plass, eller blir prisen omtrent den samme som en vanlig mottaksplass?

- En plass på et retursenter vil i utgangspunktet koste det samme som en ordinær mottaksplass, sier Rustad.

- Flere frivillig hjem
Målet med retursentrene er å få flere til å reise hjem frivillig.

- Målet med opprettelsen av retursentre er at flere skal reise hjem frivillig. Hvis flere returnerer raskere, vil det i lengden naturligvis være kostnadsbesparende, sier direktøren.

Rundt 3500 personer med endelig avslag på asylsøknaden bor i ordinære mottak i dag. Med opprettelsen av retursentre vil det bli behov for færre ordinære mottak, og en del mottak vil bli omgjort til retursentre.

Stor nedgang i fjor
Tall fra UDI viser at det kom 42 prosent færre asylsøkere til Norge i fjor sammenlignet med året før, da det kom 17.226 personer til landet som søkte om beskyttelse.

Den største nedgangen på hele 75 prosent, var for afghanske asylsøkere. 979 personer fra Afghanistan søkte om beskyttelse i 2010, mot 871 året før.

Vel en tredjedel av alle søkerne var kvinner, mens i overkant av 2000 av søkerne var barn og ungdommer under 18 år som kom sammen med familie eller andre omsorgspersoner.

I januar kom det 799 asylsøkere til Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere