NA24.no

Så mye koster en dusj

Ti minutter i dusjen koster to kroner og nittisju øre eller fem kroner og ti øre avhengig av dusjhode. Men hva koster et bad?
Ti minutter i dusjen koster to kroner og nittisju øre eller fem kroner og ti øre avhengig av dusjhode. Men hva koster et bad?
Sist oppdatert:
Noensinne lurt på hva din daglige dusj koster og om det er billigere å dusje enn å bade? Her er svaret.

En av to dusjer minst én gang for dagen, og den varme dusjen står aller øverst på listen over hva vi savner dersom strømmen blir borte.

Likevel er det få som vet hva det koster i kroner og øre å kose seg under varmtvannet.

Det er heller ikke så rart, for det er en rekke variabler som avgjør hva prisen på en dusj er. Nærmere bestemt fem forskjellige faktorer, ifølge kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland hos strømleverandøren Fjordkraft.

- I tillegg til strømprisen spiller vannforbruket en avgjørende rolle, og da både hvor lenge dusjen varer og hvor mye vann det strømmer gjennom dusjhodet per minutt. Bortsett fra dette er temperaturen på vannet avgjørende – både når det kommer inn i huset gjennom vannledningen, og når det kommer ut gjennom dusjhodet, forklarer hun.

Tjomsland forteller at det kreves 4186 joule for å øke temperaturen i én liter vann med én grad celsius. Dette tilsvarer en energimengde på 0,001163 kWh. Dersom man så antar at vannet som kommer inn i huset holder 10 grader celsius, mens vannet som kommer ut fra dusjhodet holder 40 grader, krever denne oppvarmingen en energimengde lik 30 ganger dette, altså 0,03489 kWh.

- Så kan man gange opp. Dersom dusjhodet har en gjennomstrømning på ti liter i minuttet, er energiforbruket per minutt 0,3489 kWh. Og om man så står ti minutter i dusjen, flyttes kommaet enda et hakk fram – til 3,489 kWh.

Dersom dusjhodet ikke er av sparetypen kan vannforbruket fort nærme seg det dobbelte av dette, forteller Tjomsland, og anslår et vannforbruk på 17 liter per minutt og dermed et energiforbruk på 6 kWh for ti minutter i dusjen som normalt for et standard munnstykke.

Til slutt gjenstår det bare å gange opp med strømprisen. Denne varierer, men i dagens marked kan man i følge Tjomsland regne 85 øre per kWh inklusive nettleie.

- Så ti minutter i dusjen koster deg to kroner og nittisju øre med sparehode, eller fem kroner og ti øre med et standard munnstykke , slår hun fast.

Sammenlignet med et bad i et badekar er dusjen billigere - spesielt med sparehode.

Et badekar tar typisk 200 liter, noe som krever 7 kWh å varme opp til 40 grader. Med samme strømpris vil et bad koste fem kroner og 95 øre. 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere