*Nettavisen* Økonomi.

Så mye koster en stortingspolitiker

KOSTBAR DRIFT: Et enormt apparat er i sving for våre 169 folkevalgte stortingspolitikere. Bare i administrasjonen på Stortinget jobber det 450 personer. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

870 millioner kroner bruker vi på Stortinget i år. Dette bruker de pengene til.

04.08.14 12:31

Det koster mye penger å drifte demokratiet Norge, der Norges nasjonalforsamling, Stortinget, er selve motoren.

I år er Stortingets driftsbudsjett på 870 millioner kroner, det vil si over fem millioner kroner per stortingsrepresentant.

- Det koster å ha et parlament, sier stortingets direktør Ida Børresen til Nettavisen.

- Over 70.000 kvadratmeter
Et enormt apparat er i sving for våre 169 folkevalgte stortingspolitikere. Bare i administrasjonen på Stortinget jobber det 450 personer.

Fakta

Nøkkeltall fra Stortingets budsjett


- Det er et stort apparat. Det ene er selve driften av huset og hele det parlamentariske systemet, men i tillegg er det alt vi gjør for representantene, sier Børresen.

En stortingsrepresentant, i tillegg til godtgjørelsen på 865.000 kroner i året, har nemlig krav på en rekke ulike tjenester, som bolig, pc og ukentlige reiser hjem.

- Vi har 70.000 kvadratmeter med kontorer, og noe tilsvarende i pendlerboliger, så klart at det er en stor utgift, sier direktøren.

I fjor var Stortingets driftsbudsjett på 793 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

MANGE KVADRAT: - Vi har 70.000 kvadratmeter med kontorer, og noe tilsvarende i pendlerboliger, så klart at det er en stor utgift, sier Stortingets direktør Ida Børresen til Nettavisen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

- Tradisjon for å gjøre alt selv
Nettavisen har fått Stortinget til å konkretisere tallene i årets driftsbudsjettet, og tallene viser at den største utgiften er lønnskostnader til administrasjonen. Totalt er det budsjettert med 320 millioner kroner til dette.

- Hvorfor trenger dere så mange ansatte for å drive Stortinget?

- Over lang tid har man hatt en tradisjon for at vi gjør alt selv. Vi har egne kantineansatte, egne renholdere, egne sikkerhetsansatte og vi drifter it-systemene selv, sier Børresen, som påpeker at det naturlig nok koster mer å lønne 450 ansatte enn 169 stortingspolitikere.

Godtgjørelsene og pensjonene til stortingsrepresentantene, er til sammenligning budsjettert med 240 millioner kroner.

- Jeg tror ikke vi bruker mer penger enn andre, men man har valgt å ha alle som ansatte på Stortinget, i motsetning til departementene der de ofte kjøper tjenester fra eksterne, sier hun.

Børresen sier at antall ansatte i administrasjonen har økt de siste ti årene, men at de nå har en ambisjon om at antallet heller skal gå ned ved å effektivisere driften.

Klikk på bildet for å forstørre.

REISER MYE: Stortingsrepresentantene reiser mye, både på komitéreiser og reiser hjem. I år regner Stortinget med å bruke 50 millioner kroner på reiser. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


- Veldig økning i antall reiser

En annen stor kostnad for Stortinget, er tjenestereiser og pendlerreiser for stortingsrepresentantene.

I år har de budsjettert med å bruke 50 millioner kroner på reiser, noe som er en stor økning fra tidligere år.

- Det har vært en veldig økning i reisevirksomheten generelt de senere årene. Det er flere reiser totalt sett, sier Børresen.

Hun forteller at stortingsrepresentantene reiser på mange komitéreiser, og at de i tillegg har krav på en reise hjem i uken.

- De som har barn har krav på to hjemreiser, sier Børresen.

40 millioner på konsulenter
Tallene Nettavisen har fått fra Stortinget, viser dessuten at det brukes flere titalls millioner kroner på innleide konsulenter.

Totalt er det budsjettert med å bruke 40 millioner kroner til dette i år.

- Hva bruker dere konsulentene til?

- Det er veldig mye forskjellig. Vi bruker mye konsulenter til drift av bygningene våre. Vi kjøper prosjektledelse og eksperthjelp både på innkjøp og jus, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

INNLEID HJELP: Driftbudsjettet til Stortinget er på 870 millioner kroner i år, og 40 millioner av summen brukes til å leie inn konsulenter. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


I tillegg leier de inn en del it-konsulenter, som blant annet utvikler Stortingets nettsider og intranett, og de bruker noen midler på lederutvikling.

Ekstraordinære prosjekter
Børresen viser til at Stortinget i år har flere ekstraordinære prosjekter, som utgifter til grunnlovsjubileet (40 mill.) og økte leieutgifter som følge av utflytting fra Prinsens gate 26, som skal rehabiliteres.

Nettavisen har tidligere omtalt det kostbare byggeprosjektet gjennom flere artikler. Rehabiliteringen koster en milliard kroner, og er blitt kritisert av flere ungdomspartiledere. Om tre år skal de nyoppussede lokalene stå ferdig.

Les også: Her skal Stortinget bruke 1,1 millard
Les også: - Dette viser at det er en egen verden for politikere

Stortingets direktør påpeker at de er opptatt av god økonomistyring, og sier de store prosjektene gjør at driftsbudsjettet har økt fra i fjor til i år.

- Hvis du ser bort fra store byggeprosjekter og it-investeringer, så har det ikke vært store økninger, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

PUSSER OPP: En milliard kroner skal Stortinget bruke på å rehabilitere Prinsens gate 26. De nyoppussede lokalene skal stå ferdig om tre år. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


Dette bruker de også

Stortinget bruker i år 20 millioner kroner til å betale husleie, 10 millioner til å drifte pendlerboligene, 20 millioner på IKT-utgifter, 50 millioner på bygningsmessige driftsutgifter, 20 millioner på internasjonal virksomhet og 60 millioner til andre driftsmessige utgifter og innkjøp.

De har i tillegg ansvar for å gi kontorer til stortingsgruppenes 170 rådgivere.

- Vi betjener dem, men vi betaler ikke lønna deres, sier Børresen.

Men akkurat nå er det lite som skjer på Stortinget. Mange har sommerferie, og ikke før i oktober samles politikerne igjen i stortingssalen.

Les også: Her blir det tomt de neste 102 dagene


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag