Før skisesongen setter inn har Nettavisen sammenlignet bompengekostnadene for hyttefolket i Norge. Oversikten er gjort for hytteområder knyttet til Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

Det er hytteeiere i Oslo-området som må betale mest for hytteturen, og dyrest er det for de som kjører nordover til områder som Sjusjøen, Hafjell og Trysil.

Vi gjør oppmerksom på at dette er turen til tradisjonelle vinterdestinasjoner og ikke sommerdestinasjoner.

Se oversikten nederst i saken.

Oversikten er basert på Fjellinjens bompengekalkulator. Etter at saken ble først publisert, har Nettavisen rettet opp feil. Du kan melde feil her.

Etter at denne artikkelen kom ut ble Nettavisen gjort oppmerksom på at det ikke koster kroner 0,- å kjøre tur/retur Sirdalen fra Stavanger. Ved å søke i kontohjelp sin bompengekalkulator og legge via Øvstabødalen fikk vi prisen til kroner 136,-.

Trysil er lagt inn i sammenligningen. Det store skiområde ved svenskegrensen er blant de dyreste å reise til når det kommer til bompenger.

På toppen av hyttekostnadene

- At det er hytteeiere som er opptatt av bompenger er det ingen tvil om. Det blir over 300 kroner for hver tur, så er du på hytta 20 ganger i året så kan du jo selv regne ut hvor mye det blir, sier leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen Vel - Norges største hytteområde.

Han bor i Ås sør for Oslo, og får bompengekostnader på 370 kroner for hver hyttetur, viser Fjellinjens bompengekalkulator.

Velforeningen i Norges største hytteområde har aldri tatt opp bompenger som en egen sak. Holmen poengterer også at bompengekostnaden kommer på toppen av andre store kostnader som følger med hyttelivet på Sjusjøen.

- Det er så dyrt å ha hytte at bompenger har vi aldri vært et tema som velforeningen har tatt opp. Eiendomsskatt, strøm, vann og kloakk, brøyting og betaling for løypekjøring gjør at det koster deg 40.000 kroner i året før du har beina innenfor hyttedøra, og da har vi ikke regnet med kapitalkostnaden, sier Holmen.

- Usosialt

Cecilie Lyngby reagerer på at bompengeavgiftene øker, mens elbilene fremdeles slipper unna med null kroner.

- Systemet som er nå er usosialt og rammer feil folk - de som ikke har råd til å bytte ut sin gamle bil med elbil, ikke kan ha ladestasjon fordi de bor i byblokk eller sameie.

Hun driver protestsiden protestsiden “JA til miljø, NEI til økte bompenger!(Oslo & Akershus)!” som har 26.946 medlemmer på Facebook.

- Det rammer de som tjener under 450.000 - 500.000, mange aleneboere, småbarnsfamilier, eldre og syke. Prisene burde vært likt for alle, sier hun.