*Nettavisen* Økonomi.

Så mye mer tjener Anton i Norge

Anton Johansson Sverige Foto: Stig Martin Solberg

Titusenvis av servicevillige svensker jobber i Norge. Men hvor mye mer tjener de enn hjemme?

07.06.13 14:32

Rimi-medarbeider Anton Johansson (24) fra Örebro er en av mer enn 70.000 svensker som har invadert Norge de siste årene. Og ja, lønna er en del av forklaringen. Men hvor mye mer tjener Anton på hans norske jobb sammenlignet med hjemme i Sverige?

- Jeg tjener betydelig mer, sier Anton og røper at timelønnen hans som Rimi-ansatt i Oslo ligger på 145 kroner i timen. Før han flyttet til Oslo for seks måneder siden jobbet han i en lignende jobb på Ica Maxi i Sverige. Der var lønnen 115 svenske kroner i timen.

Differansen på 30 kroner timen utgjør en forskjell på 26 prosent. Tar vi med i beregningen at den norske kronen i øyeblikket er 13 prosent sterkere enn den svenske (SEK/NOK 88,65 per 05.06.13) øker timelønnsforskjellen til 43 kroner - eller 42 prosent.

Høyere lønn - og høyere kostnader
Ifølge aftonbladet.se tjener mange svensker over 50 prosent mer i Norge enn det de gjør hjemme.

- Det stemmer nok at noen kan tjene 50 prosent mer. Men man må huske på at kostnadsnivået er mye høyere i Norge, sier Anton til Nettavisen.

- Så du føler deg ikke rik selv om du jobber i Norge?

- Hehe, nei langt i fra. Jeg har vel omtrent akkurat like god råd i Norge som jeg har når jeg jobber og bor hjemme i Sverige, sier Anton.

- Er det da vits i å komme hit å jobbe?

Utforskertrang og rugby
- Det er nok mange som tjener mye mer enn meg og forskjellen i lønnsnivå er større enn i min jobb. Men lønn var ikke grunnen til at jeg kom til Norge, sier Anton.

I tillegg til ungdommelig utforskertrang var det idretten som dro den joviale svensken til Oslo.

- Jeg elsker å spille rubgy og rubgymiljøet er større i Oslo enn i Örebro, sier Anton som for tiden trener og spiller for Oslo Rugbyklubb.

- I tillegg trives jeg meget godt i Oslo og Norge. Og uansett så er jo Örebro bare en busstur unna, sier Anton.

Han bor for tiden i et kollektiv i gamlebyen sammen med en kompis fra hjemlandet. De betaler 5.000 hver i husleie per måned.

Råd til svensker i Norge
Svensker som vil til Norge for å tjene og spare opp penger bør finne seg ett husvære utenfor sentrum i storbyene, mener Malin Dahl, Eures-rådgiver på svenske Arbetsförmedlingen.

- Det er billiger å bo jo lengre unna sentrum du kommer. En annen løsning er å finne en jobb via et bemanningsforetak som tilbyr fri bolig, sier Dahl til aftonbladet.se.

Det norske skattenivået på vanlige lønnsinntekter er noe høyere i Norge enn i Sverige, ifølge Dahl. Men flere utenlandsfradrag gjør at den norske skatten ofte blir lavere.

- Alle som jobber mindre enn to år i Norge kan få ett skatteavdrag på 10 prosent. Og svensker som har dobbelt bosted kan få store pendlerfradrag eller fradrag for dobbelt bosted der både reiseutgifter og kostpenger inngår, sier Viktor Nord i den private arbeidsformidleren Sverige-Norge til aftonbladet.se.

Han oppfordrer svensker om å være ekstra nøye med at skattetrekket blir riktig.

Seksjonssjef i rettsavdelingen for personskatt i Skattedirektoratet, Astrid Dugstad Tveter, opplyser følgende til Nettavisen:

- En person som ikke er skattemessig bosatt i Norge, men som har opphold i Norge som varer mindre enn 183 dager i løpet av en periode på 12 måneder, eventuelt mindre enn 270 dager i løpet av 36 måneder, vil bli skattepliktig i Norge dersom ett av følgende vilkår er oppfylt. sier Dugstad Tveter og ramser opp:

- Lønnen utbetales av en arbeidsgiver som er bosatt i Norge, eller

- Lønnen utbetales av en utenlandsk arbeidsgiver som har fast driftssted i Norge, eller

- Arbeidstakeren anses for utleid til en arbeidsgiver som er bosatt i Norge, eller til en utenlandsk arbeidsgiver som har fast driftssted i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag