NA24.no

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.

Så mye mer tjente du

Sist oppdatert:
Lønnen steg kraftig i 2006. Se her om du ble en lønnsvinner.

Mandag kom tallene fra Teknisk beregningsutvalg som viser hvor mye lønnen steg for arbeidstakere i 2006. Den gjennomsnittlige veksten fra 2005 til 2006 økte med 4,1 prosent for alle grupper, mot 3,3 prosent året før.

NA24 - din næringslivsavis

- Lønnsveksten i fjor var også høyere enn i 2004, men klart lavere enn gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,6 prosent det siste tiåret, meldes det i en pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Utvalgsleder Øystein Olsen, til daglig direktør i Statistisk sentralbyrå, viser til at det var forskjeller mellom de ulike gruppene. For industriarbeiderne var veksten på rundt 3,5 prosent, mens industrifunksjonærer hadde en vekst på 4,75 prosent. De siste inkluderer blant annet økonomer og ingeniører.

Finansnæringen trekker opp
- Men også andre grupper skilte seg ut. I 2006 er finansnæringen den hovedsektoren med høyest vekst, sier Olsen og viser til en lønnsvekst på 5,6 prosent i fjor. Høye bonusutbetalinger trekker opp i denne gruppen.

Men ikke alle grupper får være med på lønnsfesten. I hotell- og restaurantbransjen og bygg og anlegg er veksten lavere enn gjennomsnittet. I de bransjene drar arbeidsinnvandring ned. Billige polakker og svensker presser lønningene til ansatte på hoteller, i cafeer eller norske byggeplasser, forklarer SSB-sjefen.

Finanslønningene stiger
For bedrifter tilsluttet Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, HSH, steg lønningene med 4,2 prosent mens det var innenfor finanstjenester man kunne se en oppgang på hele 5,6 prosent.

- Høye bonusutbetalinger trakk opp lønnsveksten for denne gruppen også i fjor, melder departementet i en pressemelding.

For ansatte i staten og kommunene anslåes lønnsveksten til henholdsvis 4,5 prosent og fire prosent.

NA24 kommer med mer om lønnsutviklingen utover dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere