Gå til sidens hovedinnhold

Så mye penger har superparet

To av Norges rikeste er blitt kjærester. Norge har sjeldent sett en maktallianse som denne.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Torsdag opplyste den vandrende kalkulatoren Tor Olav Trøim til over 400 fremmøtte på Skagen fondenes årlige nyttårsseanse at han har fått en ny venninne.

NA24 - din næringslivsavis

I Celina Midelfarts og Tor Olav Trøims kjærlighetsforhold er en mektig allianse i norsk næringsliv etablert.

Fredriksens høyre hånd
Siden 1995 har Trøim vært den mest betrodde mannen til Norges rikeste mann og verdens kanskje dyktigste reder, John Fredriksen. Fredriksen er av Forbes anslått til å være verdens 68. rikeste mann og ifølge Kapitals 400-liste skal han være god for over 55 milliarder kroner.

Som Fredriksens våpendrager har Trøim indirekte innflytelse over flerfoldige selskaper og flere titalls milliarder i verdier. For denne jobben antas det at Trøim selv har blitt milliardær.

På Oslo Børs kontrollerer Fredriksen offshoreselskapet Deep Sea Supply, inkassoselskapet Aktiv Kapital, tørrlastrederiet Golar LNG, tankrederiet Frontline, riggselskapet Seadrill, oppdrettsselskapet Marine Harvest og tørrbulkselskapet Golden Ocean Group.

Trøim hadde tidligere lederstillinger i oljeselskapet DNO, og var før det porteføljeforvalter i Storebrand.

Fjerde generasjon Midelfart
Celina Midelfart, med økonomistudier ved London School of Economics og Stern School of Business i New York, ble i 1999 fjerde generasjon bak roret i Midelfart Holding som ble etablert i 1924. Hun har i perioden styrt selskapet bort fra kosmetikk og over mot helse- og velværeprodukter. Hun har blant annet etablert en egen helsedivisjon med utvikling av egne produkter. Totalt finnes det åtte forskjellige Midelfart-selskaper registrert i Brønnøysund.

På Kapitals liste over de 400 rikeste i Norge troner Celina sammen med sin søster Hermine på en delt 297. plass med en formue på 550 millioner kroner. Stemoren deres Tove Kvammen Midelfart troner noe høyere med en formue på 620 millioner kroner. Forøvrig var redaktør, finansmann og eier av Kapital Trygve Hegnar en venn av Midelfart-jentenes avdøde far. Han har vært rådgiver for familien og overtatt styreledervervet i familiebedriften som har vært drevet over fire generasjoner.

Felles for alle tre er at de er arvingene til Finn-Erik Midelfart og at de har mesteparten av formuene plassert i selskapet Midelfart Holding. Alle har også betydelige eiendomsinvesteringer og private likvide midler.

Norgesrettighetene for kjente merkevarehus, som giganten Procter & Gamble, har i lang tid vært gull verdt for Midelfart-jentene. Allerede for ti år siden meldte Dagbladet at halvparten av alle hårvasker, 40 prosent av hårfargingen og hver tredje tannpuss i Norge skjedde med Midelfart-produkter.

Rett før jul i desember 2005 meldte Midelfart Holding at de kjøpte 26,6 prosent av det svenske børsnoterte selskapet Wilh. Sonesson fra selskapets gründer og styreleder Bo Håkansson. Det ble ikke oppgitt noen pris, men hvis den omtrent tilsvarer børskurs, så betalte Midelfart i størrelsesorden 200 millioner kroner for posten.

Så i november 2006 kjøpte Sonesson opp Midelfart for 425 millioner kroner og skapte med det selskapet Midelfart Sonesson, som er en nordisk storspiller innenfor blant annet kosmetikk. Millionene gikk til familieselskapet Midelfart Holding AS, som Celina eier sammen med sin stemor, Tove Kvammen Midelfart, og søsteren Hermine Midelfart.

Til gjengjeld for avtalen forpliktet Midelfart Holding seg til å kjøpe seg opp til 27,1 prosent av det nye selskapet Midelfart Sonesson AB.

Røkke og ryktene
Celina har tidligere vært sammen med Kjell Inge Røkke, Petter Stordalen og Rema-arvingen Ole Robert Reitan. Hun har også vært koblet til flere andre mektige menn som blant annet den amerikanske multimilliardæren Donald Trump og musikkstjernen Robbie Williams.

Trøim, som på sin side tidligere har vært gift med Merete Haugli, kan antakelig vente seg gode middager tilberedt av Celina. Hennes allsidige utdannelse innbefatter ett år ved gourmetskolen Cordon Bleu i Paris.

- Røkke og vi er gode venner
Den siste tiden har for øvrig Fredriksen-gruppen og Celinas ekskjæreste Kjell Inge Røkke kjempet en kamp om Aker Drilling. Trøim avviste imidlertid for kort tid siden at kampen om Aker Drilling er en maktkamp mellom Fredriksen og Røkke.

- Når vi tror på noe går vi ganske aggressivt til verks så det kan kanskje virke slik. Men nei, John og jeg hadde en hyggelig time med Kjell Inge før jul så det stikker ikke så veldig dypt. Vi har bare en litt forskjellig oppfatning av hva verdien er. Men vi har mye å gjøre med det systemet via de andre riggene våre så det er ingen dramatikk. Så det forholdet er det beste, sa Tor Olav Trøim til NA24.

Reklame

Her kan du levere Lotto