*Nettavisen* Økonomi.

Så mye stiger prisene

Prisveksten avtar. Men renten heves uansett i neste uke, mener økonom.

10.08.07 10:59

Prisveksten målt ved konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,3 prosent fra juni til juli, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Som ventet
Nedgangen skyldtes hovedsakelig tilbudspriser på klær og skotøy. De siste tolv månedene steg KPI med 0,4 prosent, mens KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) økte med 1,4 prosent.

Dette er prisveksten justert for avgiftsendringer og energivarer, og er det inflasjonstallet Norges Bank tar hensyn til når renten fastsettes. Målet er en kjerneinflasjon på 2,5 prosent.

Endret mønster
På forhånd ventet analytikerne en kjerneinflasjon på 1,4 prosent, mens Norges Banks anslag var på 1,6 prosent.

- Nedsideoverraskelsen var komponenten klær og sko. Sesongmønsteret på klær og sko kan ha endret seg. Salgene på klær og sko kan ha blitt dypere de siste årene. Dette kan forklare den større nedgangen i KPI-JAE i juli i fjor. Det var økt salg i juli og det tror vi slo ut i tallene nå, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Det andre bidraget i så måte er det kjedelige været i juli, mener økonomen.

- Det har regnet mye, og det har medført at butikkene har startet salget av sommerklærne mye tidligere, sier Syed.

Rokker ikke renteheving
Neste rentemøte i sentralbanken er i neste uke, og økonomen tror ikke dagens tall rokker noe med Norges Banks ventede beslutning om å øke renten.

- Dette tror vi Norges Bank ser bort i fra, dette er værrelatert. Når det gjelder endret sesongmønster er nok det noe Norges Bank ser på, men renteøkningen tror vi vil gå som planlagt, sier økonomen.

Sterkt prisfall på klær
Prisene på klær og skotøy falt samlet med 7,0 prosent og var den viktigste årsaken til nedgangen i konsumprisindeksen fra juni til juli.

Det er svært vanlig med sommersalg på klær og skotøy, men i år var prisfallet kraftigere enn på mange år, melder SSB. Hotelltjenester var også preget av tilbudspriser i juli, noe som ga en prisnedgang på 7,1 prosent fra juni. Med et prisfall på 1,1 prosent medvirket også audiovisuelt utstyr til nedgangen.

Matvarer dyrere
Prisene på matvarer gikk opp med 0,4 prosent fra juni til juli, noe som blant annet må ses i sammenheng med jordbruksoppgjøret som trådte i kraft 1. juli 2007. Det var særlig prisøkninger på enkelte meieriprodukter samt egg, kjøtt, fisk og grønnsaker som medvirket til oppgangen i matvareprisene. Prisene på alkoholfrie drikkevarer steg med 2,6 prosent fra juni til juli. Oppgangen skyldtes hovedsakelig prisøkning på kaffe.

Med en samlet oppgang på 1,2 prosent medvirket prisene på transporttjenester til å dempe nedgangen i samlet KPI, melder SSB.

Flyreiser viste en prisøkning på 1,5 prosent, noe som blant annet kan forklares med høyere sikkerhetsavgift. Det ble også registrert prisøkning for passasjertransport på vei og i båt. Høyere bensinpriser og husleier medvirket også til å dempe nedgangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.