Sa nei til 500 millioner i lønn

Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)

Svensker åpnet nytteløst pungen på vidt gap.

29.08.13 16:31

Mads Syversen er en av finans-Norges mektigste menn. I dag fyller han 50 år, noe langt over 100 gjester skal feire.

At det blir årets finansfest er det ingen tvil om. For de fleste av Norges rikeste vil være til stede og blant disse finner man personligheter som Kjell Inge Røkke og Jan Petter Sissener.

- Hvem som kommer og hvor det skjer, er hemmelig, er alt Syversen vil si til Nettavisen NA24.

Stud.fag på Wang
I 30 år har Syversen vært tilknyttet den norske finansbransjen, de siste 20 som en av de største og mektigste. Alt han har av utdannelse er gymnaset og ett år med Stud.fag på Wang.

- Jeg begynte i gamle DNC på postavdelingen i 1983. Etter hvert var jeg innom ulike back office-avdelinger før jeg havnet på meglerbordet, sier Syversen.

Han har vært med så lenge at han hadde John Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim og Øystein Stray Spetalen som kunder, da de var forvaltere i henholdsvis Storebrand og Gjensidige i 1987.

- Det var ikke store greiene vi drev med på den tiden. Jeg tror vi trengte 14.500 kroner i kurtasje for å gå i «break even» hver dag, sier Syversen.

I en periode satt han sammen med meglernestor Jan Petter Sissener på meglerbordet til daværende Orkla Finans.

- Hvordan gikk det?

- Vi er gode venner i dag og Jan Petter kommer i 50-årsdagen min, men vi var til tider noe uenig. Så etter hvert gikk jeg mer over på corporate hvor jeg jobbet med større aksjeposter og nedsalg for selskaper og flyttet meg bort fra meglerbordet, sier Syversen

Det kan han være veldig glad for i dag.

Eventyr
Han traff Kjell Inge Røkke, og med det startet et eventyr som skulle gjøre både Syversen og Røkke rike.

Siden midten av 1990-tallet har Syversen og hans barndomskompis og Arctic-partner, Petter Bakken, vært Røkkes hoffmeglere. Da Røkke i sin tid raidet Aker, som la grunnlaget for Røkkes milliardimperium, var det nettopp Syversen og Bakken som trakk i trådene.

- Du ble kjendis over natten. Hvorfor falt Røkke for deg?

- Det er vel farlig å si at ting er tilfeldig, men Røkke var kunde i det som het den gangen Orkla Finans International, som jobbet med finansiering av fiskebåtene til Kjell Inge, sier Syversen.

- Etter hvert så Kjell Inge og Bjørn Rune, gjennom RGI, på andre typer investeringer og da trengte de et meglerhus for å hjelpe til. Vi har vært en rådgiver for det systemet i mange år og har god kontakt med dem fortsatt, fortsetter Syversen.

- Dere tjente bra på Røkke, og Røkke tjente bra på dere i alle år. Så kom 9/11, noe som traff Røkke i tinningen. Han var timer unna konkurs. Da stilte du og ledelsen i Enskilda opp for Røkke i en grad som veldig få andre ville gjort?

- Nå må du forklare litt?

- Bonusen for 2003, som skulle betales ut i 2004, ble stilt som garanti overfor Enskilda. Noen av ledelsen inkludert deg garanterte med 100 prosent, mens andre 25 prosent.

- Røkke betydde mye for utviklingen vi hadde i Orkla Enskilda og vi har betydd mye for ham og hans system. Sånn er det i Arctic i dag også. Vi har langsiktige kundeforhold og er der i såkalte gode og onde dager. Når du referer til det som skjedde med Røkke, så var jo ikke det en høytidstid for herr Røkke og hans team, sier Syversen.

- Våre eiere var usikre på hvordan dette ville gå. Som en konsekvens av det, så sa de nøkkelpersonene som jobbet med Røkke, at vi holder tilbake bonusen vår, noen mer enn andre. Vi fikk bonusen litt forsinket det året.

- Men hadde han ikke klart seg, hadde det blitt null bonus på dere?

- Det er korrekt. Men i sum var det verdt det, sier Syversen.

Foto: Åserud, Lise

Meglerhus-sjef
I 2000 ble han sjef for meglerhuset Orkla Enskilda, da hans forgjenger Inge Hansen gikk til Statoil. I 2004 fikk han utvidet ansvar for hele Skandinaviske Enskilda Banks virksomhet i Norge. Syversen håvet inn tosifrede millioner i året.

Man skulle tro at livet var herlig, men det var det altså ikke. Alt var ikke topp. Syversen savnet å jobbe med meglerbutikken 24/7, noe han hadde gjort hele sitt yrkesaktive liv før han ble den svenske bankens toppsjef i Norge.

- I 2004 ble jeg ansvarlig for alle aktivitetene til SEB i Norge. Det var nok ønskelig at jeg viste meg mer i Stockholm, noe jeg nok ikke helt var klar for selv, sier Syversen.

- Man gjør evalueringer fra tid til annen i livet, og det gjorde jeg da jeg var noen og 40 år. Hva kan du og hva vil du gjøre?

- Tiden i Enskilda og SEB var for meg helt fantastisk. Jeg har ingenting å klage på. Men jeg hadde lyst til å komme tilbake til en megler-hverdag. Jeg måtte tilbake til gründervirksomheten, sier Syversen.

Det var imidlertid ingen lett avgjørelse å ta. Allerede ett år før Arctic så dagens lys i 2007, diskuterte Syversen med utvalgte investorer muligheten for å starte for seg selv. Det lot vente på seg.

- Jeg begynte å tenke på det ett år før vi hoppet av. Jeg var ikke med på å starte Arctic for å tjene mer penger, for jeg ble alltid tatt godt vare på i Enskilda-systemet, sier Syversen.

- Det gikk på at jeg ville skape noe og ikke minst skape et helt uavhengig meglerhus sammen med de ressursene vi nøkkelpersoner har. Du må tro meg på det, sier Syversen.

Det er faktisk ikke vanskelig å tro. For det var ikke bare Syversen som sluttet i Enskilda. Med på laget ble blant annet corporate medarbeiderne Petter Bakken og Mona Bugge.

Enskilda ble desperate og fristet sin «eiendomskonge», Bård Bjølgerud, med 40 millioner kroner for å bli.

Også Syversen og teamet han satt sammen med stjernemegler Gaute Eie fra Carnegie, samt Jon Gunnar Pedersen og Anders Eid, fikk tilbud fra Enskilda og det var ikke lite penger det var snakk om heller.

Takket nei til halv milliard
Fra sikre kilder har Nettavisen NA24 fått vite at Syversen & Co ble tilbudt et sted mellom 500 og 600 millioner kroner for å vende hjem til Enskilda.

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi sitter i hvert fall her i dag, er alt Syversen vil si.

Syversen trenger i hvert fall ikke angre på at han sa nei.

Arctic har blitt en kjempesuksess og aksjedelen av konsernet omsatte for rundt 450 millioner kroner i fjor. Med kostnader på 220 millioner kroner før bonuser ligger det en god del millioner igjen til deling blant eierne.

- Arctic har vokst veldig og driver ikke bare med aksjemegling lenger, men også skipsmegling, eiendom og ikke minst kapitalforvaltning, sier Syversen.

På toppen av Arctic konsernet finner man Arctic Partners, som eies av de fem gründerne Mads Syversen, Petter Bakken, Gaute Eie, Jon Gunnar Pedersen og Anders Eide. Syversen er størst med sine 45 prosent.

Men timingen for oppstarten kunne imidlertid vært bedre. August 2007 var kun kort tid før finanskrisen slo til for fullt i 2008.

- Vi syntes selvfølgelig at det var tøft, men sett i ettertid tror jeg det egentlig var bra. Arbeidsmoralen ble mye bedre, sier Syversen.

Torsdag kveld legges imidlertid aksjeemisjoner til siden. Finansfiffen skal feire en av de mektigste personene i bransjen, men hvor det er og hva som skjer vil han fortsatt ikke ut med.

- Det er hemmelig. Gjestene skal møte et sted, så tar vi det fra der, sier Syversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag