Kronen stuper og var torsdag nede i 9,59 kroner mot euro.

Det er en historisk bunnotering for kronen i fellesferien, altså de tre siste ukene i juli.

Les også: – Boligsalget koker i ekstremvarmen

Det har med andre ord aldri vært dyrere å dra på ferie til populære euroland som Hellas, Spania og ltalia i perioden hvor flest nordmenn tar fri og drar utenlands.

Den forrige rekorden under fellesferien var på 9,54 kroner mot en euro 10. juli i fjor. Tidligere år har kronen aldri vært så svak.

Rekordsvake somre

- Vi ser en tydelig svakere kroner og ja, det er absolutt negativt for nordmenn på ferie i utlandet, sier Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, til Nettavisen.

Han understreker at effekten de siste dagene ikke har så mye å si for familier på reise.

Les også: Eksperter: Dette må du vite om utleie av bolig

- Hvorvidt euroen ligger på 9,40 eller 9,60 kroner, har ikke så mye å si for feriebudsjettet, men sammenliknet med for eksempel ni kroner vil det selvfølgelig utgjøre en del, sier han.

Kronen har alle de tre siste årene ligger rundt 9,4 kroner mot euroen, noe som gjør de tre siste somrene til de tre dyreste for norske euroturister noensinne.

Svak oljepris

Økonomene mener det er to forklaringer på den svake norske valutaen de siste ukene. Det ene er oljepris, som har falt markant de siste ni dagene.

- Oljeprisen har falt ganske markant den siste uka, og er ned 8,5 prosent den siste uka. Det tynger kronen, sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til Nettavisen.

Den andre grunnen er såkalte «tynne» markedet. Det er rett og slett få som handler valuta på finansmarkedene midt på sommeren. Dermed blir de negative bevegelsene større.

- Når det er så lite handel som det er nå, vi større utslag, sier Bernhardsen.