NA24.no

Så ulike er vi svenskene

Sist oppdatert:
«Men inni er vi like?» Neppe. Les om forskjellene i businessverdenen.

Den svenske avisen Dagens Industri har i hele sommer bedrevet kampanjejournalistikk for å lokke svenskene over landegrensene til «skatte-og jobbparadiset» Norge.

NA24 - din næringslivsavis

I den seneste artikkelen, som også ble gjengitt i NA24, ble det laget en liste over hvordan man gjør, eller nærmere sagt ikke gjør forretninger, i vårt langstrakte land.

Man går for eksempel ikke ut og «klämmar en bärs tilsammans« (ta en øl sammen), da dette betyr å ta et lengre samtidig besøk på toalettet, skriver avisen.

Kjører på tvers
- Nordmenn, og svensker også, tror det ikke finnes ulikheter mellom våre land. Men det gjør det, sier administrerende direktør Johannes Sangnes i Reitan Servicehandel Sverige, til NA24.

Visse ting kan ikke en svenske si i Norge, for eksempel «klämma en bärs.»
Visse ting kan ikke en svenske si i Norge, for eksempel «klämma en bärs.»

Som eneste nordmann på det svenske Reitan-laget, har han en del festlige «idiot»-eksempler som illustrerer hvordan vi nordmenn er høyst forskjellige fra svenskene i forretningsverdenen:

1. Hvordan kjøre buss i Norge: Her sitter det en sjåfør foran og resten bak.

2. Hvordan kjøre buss i Sverige: Her kjører bussen på tvers, for her sitter alle foran.

- Dette eksemplifiserer konsensus-tankegangen, at det er viktig å ha med seg alle på laget, og en god idé blir belønnet uansett hvor den kommer fra, sier Sangnes.

Stopper og tenker
1. Hvordan passere en vegg i Norge: Er veggen av papir, løper man rett igjennom. Er veggen av betong, klatrer man over.

2. Hvordan passere en vegg i Sverige: Her må man først stoppe opp og analysere hvordan man kan løse oppgaven. Man tar ikke sjansen på at veggen ikke er lagt av papp.

- Svensker er generelt mer langtekkelige enn nordmenn. Hvis man har blitt enige om noe på et ledermøte, og man kommer inn midt i prosessen med et nytt forslag, er det veldig frustrerende for svenskene, mens vi nordmenn kan ombestemme oss fort, slår Sangnes fast.

- Svensker løper ikke rett gjennom veggen, sier Reitans mann i Sverige, Johannes Sangnes.
- Svensker løper ikke rett gjennom veggen, sier Reitans mann i Sverige, Johannes Sangnes.

Sangnes tror svenskenes omstendige tankegang bunner i den lange tradisjonen landet har som industrinasjon, der selv små avgjørelser kan få store konsekvenser.

Viktig lunsj
Leder i norsk-svensk handelskammer i Norge, Line Goplen Höfde, har bodd 10 år i Stockholm og deler Sangnes’ oppfatninger. Begge er dessuten enig om at jo lengre øst man kommer i Sverige, jo mer mentalt forskjellige er svenskene fra nordmenn.

- Det er viktig å være klar over kulturforskjellene, uten at vi trenger å overdrive de, sier hun.

Mens den svenske avisen DI skriver at nordmenns lunsj består i å slenge i seg et par tørre brødskiver, beskriver Goplen Höfde lunsjen i Sverige som et viktig forum for å treffe forretningsforbindelser.

- Er det mulig som nordmann å gjøre business i Sverige?

- Ja, det er klart det er, forsikrer hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere