NA24.no

Saab er konkurs

(AP)
Sist oppdatert:
Over og ut for den svenske bilprodusenten.

Gjeldstyngede Saab har mandag lagt inn en konkursbegjæring i tingretten i Vänersborg. Det er sendt inn en begjæring på de tre selskapene Saab Automobile AB, Saab Automobile Tools AB og Saab Automobile Powertrain AB.

Dermed er det klart at den Victor Muller og den nederlandske sportsbilprodusenten Spyker, som overok Saab for et par år siden, kaster inn håndkleet.

Tidligere har nederlenderne forsøkt å hente inn penger fra både russiske og kinesiske interessenter, men alle forsøkene har feilet og noen har vært tildels useriøse.

Tidligere har den svenske fagforeningen Union og Lederna varslet konkursbegjæringer etter at forbundets 1.100 medlemmer ikke mottok lønn i august.

Overtok selskapet
General Motors kjøpte halvparten av aksjene og styrekontroll i Saab for 600 millioner dollar, da selskapet i 1989 ble skilt fra lastebilprodusenten Scania. I 2000 kjøpte GM opp resten for nye 125 millioner dollar.

Etter mye frem og tilbake ble Spyker enige med General Motors om at de kunne få kjøpe Saab.

For at Spyker skulle kjøpe bilfabrikanten måtte den svenske staten garantere for et Saab-lån på inntil 4 milliarder svenske kroner i Den europeiske investeringsbanken, noe som var en forutsetning for avtalen.

Ifølge avtalen skulle Spyker betale 74 millioner dollar kontant, i tillegg til at General Motors ville få spesielle preferanseaksjer for 326 millioner dollar i det nye selskapet.

Vraket av Bård Eker
Nordmannen Bård Eker var en periode interessert i å overta den svenske bilprodusenten. Eker og hans partnere finansmannen Augie Fabela og russeren Dmitri Zimin, sammen med Christian von Koenigsegg var oppriktig interessert i å ta over selskapet i 2009.

De kastet imidlertid kortene og da valgte Spyker å overt.

- Det er forbannet, forbannet trist. Mest at alt tenker jeg på de Saab-ansatte nå, sa Eker til NA24.

Han levnet ikke mye håp for et videre liv for den svenske bilfabrikken.

Les mer: Eker: - Forbannet trist

En spådom som nå altså ser ut til å stemme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere