Sabeltann-butikk tjente 270.000 på én dag

Foto: Ole Martin Buene (Kristiansand Dyrepark AS)

Sjørøveren er en gullgruve for Dyreparken, som håver inn på plastsverd. - Foreldre blir helt revet med, sier butikksjef.

25.07.11 08:22

Kaptein Sabeltann er ikke den eneste som lukter gull.

Den lille butikken «Havnehandelen» i Kaptein Sabeltanns Verden i Kristiansand Dyrepark solgte for 269.400 kroner, pluss moms, tirsdag 12. juli. Det får NA24 opplyst av Dyreparkens administrerende direktør Per Arnstein Aamot.

Inkludert merverdiavgift handlet foreldre med Sabeltann-frelste barn plastikksverd, sengetøy og pirathatter for over 337.000 kroner.

Kaotisk
- Tirsdag 12. juli var den best besøkte dagen til Dyreparken denne sesongen, så salget gikk bra, sier Therese Amundsen, områdeleder for suvenirbutikkene i Kaptein Sabeltanns Verden, til NA24.

Lekebutikken er åpen 12 timer hver dag. Butikken omsatte dermed for 22.500 kroner timen.

- Lokalet er ikke så stort, kanskje 70-80 kvadratmeter. Det pleier å være helt fullt, så det blir litt av et kaos med små barn som skal prøve alt i butikken og foreldre med store barnevogner, sier Amundsen til NA24.

Bruker 700 kroner hver
Amundsen estimerer at rundt 40 kunder handler hos Havnehandelen i timen. Det gir personen i kassen halvannet minutt per kunde.

Inkluderer vi merverdiavgiften på 25 prosent ser vi at hver forelder i snitt brukte 700 kroner hver. Parken er imidlertid stengt en time før Sabeltann-forestillingen som fører til færre kunder, så tallet er trolig enda høyere.

- Vi får veldig bra respons på prisene i butikken. Utenfor Dyreparken er nemlig Sabeltann-effekter enda dyrere på grunn av det ekstra mellomleddet, opplyser Amundsen.

- Nøye planlagt
Butikksjef Tonje Mydland Alvheim tror det høye salget i Havnehandelen neppe skyldes impulskjøp eller en åpen ferielommebok.

- Jeg tror foreldre med Sabeltann-frelste barn planlegger at de skal handle mye når de først er her. De har nok forberedt barna på at de kan skal få en Sabeltann-hatt eller -jakke. Jeg tror foreldre har spart opp til å dra til Dyreparken istedenfor å dra til for eksempel syden, sier Alvheim til NA24.

Hun trives godt med den høye pulsen i suvenirbutikken.

- Foreldrene blir like mye revet med som barna. Vi har mange fine ting, ikke bare kostymer, sier Alvheim.

Formoes pengebinge
Kaptein Sabeltann er en av de største økonomiske suksessene innen barneunderholdning i Norge.

Terje Formoe skapte den svartkledde sjørøveren i 1989. I tillegg til stappfulle kveldsshow i Dyreparken tjener Formoe millioner på PC-spill, tegnefilm og andre Sabeltann-produkter.

Aksjeselskapet Kaptein Sabeltann AS, der Formoe eier 95 prosent av aksjene, sikrer seg deler av inntektene fra billettsalget på Sabeltann-showene i Dyreparken, samt lisensinntekter til figuren. Selskapet hadde en omsetning på nesten 8,7 millioner kroner i 2009, med et overskudd på over to millioner kroner.

Ifølge Dyreparkens hjemmesider er det bare noen få billetter igjen til årets show. Billetten koster 315 kroner for både voksne og barn.

I 2008 gikk selskapet med 22,5 millioner kroner i overskudd på grunn av skyhøye finansinntekter. Siden 2005 har egenkapitalandelen økt fra fem til over 75 prosent.

Solgte seg ut
Formoe var også styremedlem i selskapet Piratprodukter AS, som står for salget av alle mulige Sabeltann-effekter.

Formoe solgte imidlertid alle aksjene sine til Dyreparken i 2008. Partene ville ikke si hvor mye Formoe fikk for aksjene som tilsvarte 51 prosent av selskapet, men ifølge VG må salgssummen ha vært minst 20 millioner kroner.

Selskapet hadde 22,5 millioner kroner i omsetning i 2008.

Ifølge DN kunne de tidligere eierne Formoe og Geir Legreid ta ut over 19 millioner kroner i utbytte fra selskapet siden oppstarten i 1996.

Gjeldstynget Dyreparken
Inntektene til Dyreparken har skutt i været de siste årene, fra 165 til nesten 245 millioner kroner fra 2006 til 2010. Samtidig har resultatet gradvis blitt redusert fra 27 til 15 millioner kroner i samme tidsperiode som følge av økte kostnader.

Dyreparken sliter imidlertid med høy gjeld - bare 27 prosent av kapitalen er egenkapital.

- Vi er inne i en meget offensiv investeringsperiode, derfor øker gjelden. Vi har bak oss store investeringer i Afrika attraksjon, Kutoppen attraksjon, Badelandet og nå har vi igangsatt bygging av Abrahavn - Kaptein Sabeltanns overnattingslandsby med 171 leiligheter og 750 senger for åpning neste år, forklarer Reidar Fuglestad, konsernsjef for Dyreparken Utvikling AS, til NA24.

Dyreparken Utvikling er et holdingsselskap for flere aksjeselskaper som Kristiansand Dyrepark, Dyreparken Eiendom, Badeland Eiendom og Dyreparken Overnatting.

- Dyreparken Utvikling som helhet er solid og har evne til å finansiere denne offensive satsingen. Utsiktene framover er positive og vi forsetter å vokse i takt med de grep vi har i markedet, sier Fuglestad til NA24.

Terje Formoe eier ingen aksjer i Dyreparken Utvikling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.