NA24.no

Sablet ned på børsen

Sist oppdatert:
Storebrand og REC ble de store taperne på nok en sterk børsdag.

Oslo Børs var fant igjen vinnersporet onsdag. Dermed kunne investorene glede seg over en ny dag med oppgang. Det var likevel ikke alle som fikk være med på festen.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da Oslo Børs stengte handelen hadde hovedindeksen steget til 268,43 poeng. Det tilsvarer en oppgang på 1,09 prosent.

Lavere vekst i råoljelagre enn markedet ventet og et fall i bensinlagrene bidro til å sende oljeprisen til over 55 dollar per fat onsdag ettermiddag.

Les mer: Oljen over 55 dollar

Det fikk StatoilHydro til å stige 0,84 prosent til 132,20 kroner. Flere andre tungvektere var også i skuddet. Yara steg 6,37 prosent til 192 kroner, mens Norsk Hydro ble løftet 5,19 prosent til 32,40 kroner.

Dumper REC-kursen i senk
Det var ikke alle som fikk være med på oppgangen. REC og Storebrand fikk juling.

Den tyske storeieren i REC, Q-Cells, overrasket markedet med å kunngjøre at de kommer til å selge seg helt ut av det norske solenergiselskapet. Fem meglerhus har fått oppgaven med å finne kjøpere til rundt 85 millioner aksjer. Prisen vil bestemmes av en bookbuilding-prosess, men posten på over 17 prosent av alle aksjene i REC vil ligge på mellom 4,5 og 5 milliarder kroner.

Meldingen fikk aksjekursen til å stupe, siden prisen ikke var kjent. Orkla som er eier rundt 40 prosent av aksjene i REC, sier til NA24 at de ikke har noen planer om å kjøpe flere aksjer i REC, og at de er komfortable med situasjonen. Den andre norske storeieren er Hafslund, men de ønsket ikke kommenterer om det er aktuelt å kjøpe aksjene fra Q-Cells.

Les mer: Solgigant dumper REC og - Ingen planer om å kjøpe REC

Da handelen på Oslo Børs var over hadde REC-aksjen falt 10,15 prosent til 58,40 kroner. Dermed er 3,2 milliarder kroner barbert vekk fra markedsverdien.

Storebrand dundret ned
Storebrand-aksjen opplevde også et bratt fall etter at de la frem et stort underskudd etter første kvartal. Det er oppkjøpet av det svenske livselskapet SPP som har drar ned resultatet. Underskuddet før skatt på 828 millioner kroner kommer i stor grad fra denne virksomheten.

At Storebrand-sjef Idar Kreutzer onsdag presenterte kraftige kutt i det svenske selskapet klarte ikke å bedre på situasjonen. Totalt 100 millioner svenske kroner kuttes i administrasjonskostnader i SPP, og kuttene skal gjennomføres ved at flere ansatte må gå. Rundt 85 årsverk vil bli rammet av kuttene.

Les mer: Svensk katastrofe for Storebrand og Storebrand barberer svenskesluket

Storebrand-aksjen endte dagen med et fall på 11,54 prosent til 23 kroner. Dermed forsvant 1,35 milliarder kroner av markedsverdien til Storebrand.

Milliardoverskudd i DnB Nor
DnB Nor la frem et bedre resultat enn hva markedet hadde forventet. Likevel var ikke det nok til å overbevise markedet helt. Aksjekursen steg 0,58 prosent til 43,65 kroner, og fikk dermed en svakere utvikling enn hovedindeksen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I første kvartal økte særlig de andre driftsinntektene. Det skyldes økte inntekter fra tradingen i meglervirksomheten DnB Nor Markets, og at salget av rente- og valutaprodukter gikk bra. Tapene på utlånene var også godt under markedets forventninger, og det skapte bekymringer. Under presentasjonen var analytikerne svært interesserte i hvordan tapene blir beregnet og de ga klart uttrykk for at nedskrivningene ikke er tilstrekkelige. I tillegg var nettorenteinntekter lavere enn markedets forventninger.

Dermed har DnB Nor skapt usikkerhet rundt hva som kan komme av nedskrivninger på utlån i månedene som kommer. For hele året estimerer banken nedskrivninger på utlånsporteføljene som vil ligge mellom 8 og 10 milliarder kroner. I første kvartal var tapene på 1,6 milliarder kroner. Dermed ligger det i kortene at det kan komme større tapsavsetninger senere.

Les mer: Bjerke klemmer til og Trenger ikke pengene, Jens!

Skuffelse fra Orkla
Orkla skuffet også markedet med sin kvartalsrapport etter årets tre første måneder. Det var særlig store tap fra aluminiumsvirksomheten som sørget for et underskudd før skatt. De urolige økonomiske tidene har slått uheldig ut for Orkla, som ikke klarte å innfri forventningene. Driftsresultatet (EBITA) havnet godt under konsensus.

Orkla-aksjen falt 3,59 prosent til 48,40 kroner.

Les mer: Hagens hjertebarn halter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere