*Nettavisen* Økonomi.

Saddam raste i retten

- Dette er ikke en rettssak, men et spill, tordnet Saddam Hussein da han stilte i retten mandag. - Flytt saken til utlandet, krever forsvarerne.

13.02.06 13:23

Saddam Hussein og halvbroren Barzan al-Tikriti avbrøt dommeren flere ganger da rettsaken gjenåpnet i Bagdad mandag. Med Koranen i hånden hevdet Saddam Hussein at han ble tvunget til å møte, og nektet å akseptere de nye forsvarene som retten har oppnevnt.

-Hvorfor har dere tvunget oss til å møte? Du har makt til å dømme tiltale in absentia. Forsøker du å overvinne din egen smålighet, spurte Saddam ifølge Reuters.

Samtlige av de sju tiltalte var til stede da saken åpnet. Halvbroren Barzan al-Tikritim skrek mot dommeren og forlangte behandling for en kreftsykdom han lider av. Den tidligere etterretningssjefen stilte i bukser og bare undertøyet på overkroppen i protest mot at han var tvunget til å møte.

Rettsmøtet ble avsluttet litt før klokken 13 norsk tid. SAken blir gjenopptatt tirsdag.

Farlig
Saddams tidligere forsvarere boikotter saken inntil videre, og befinner seg i Jordan.

- Amerikanske styrker har hindret oss å møte han i det siste.Vi får ikke beskyttelse, og kan heller ikke be forsvarsvitner komme til rettssalen på grunn av at sikkerheten for dem er for dårlig. Vi advokater kan heller ikke gjøre jobben vår, sier Khalil Al-Dulaimi til TV 2 Nettavisen.

Forhåndsdømt
Saddam og de syv medtiltalte er tiltalt for å være skyldig i at 140 sjiamuslimer ble drept etter et drapsforsøk mot Saddam i byen Dujail i 1982. Hvis de blir dømt, risikerer de å bli hengt.Forsvarene mener Saddam og de andre tiltalte er dømt på forhånd.

- Forsvarerne hadde ikke noe annet valg enn å boikotte saken. Dette er en domstol som ikke har noen legitimitet, som allerede har bestemt seg for å dømme presidenten,sier Al-Dulaimi til TV 2 Nettavisen.

Borgerkrig
Han advarer om at det kan bli borgerkrig i Irak dersom Saddam får dødsstraff, og ber om at saken flyttes til utlandet.

- Vi håper at Norge og Sverige kan presse USA å flytte saken til utlandet. Irak har ikke sikkerhet. Dermed greier ikke domstolen å være uavhengig. Myndighetene respekterer ikke internasjonal lov, og Iraks regjering er under press fra Iran for at Saddam må få dødsstraff. Vi håper at de som har godt forhold til USA greier å overtale Irak til å flytte saken, sier Khalil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag