NA24.no

Sag ned naboens tre - og betal dyrt

Foto: ORESTIS PANAGIOTOU (Scanpix)
Naboer som krangler om trær som skygger for sol og utsikt er et sikkert vårtegn.

Ta ikke sagen i egne hender. Det kan koste deg hundretusenvis av kroner. Slik lyder rådet fra Huseiernes Landsforbund.

SELGE HUSET? Finn megler

- Man bør ikke la seg friste til å løse tvisten ved bokstavelig talt å ta sagen i egne hender. Vi har sett flere eksempler på at urettmessig hugst av naboens trær har medført erstatningsansvar på hundretusenvis av kroner, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Fra utlandet
At erstatningen kan bli såpass stor skyldes blant annet at store trær må gjenskaffes i utlandet, og kjøres med trailer til Norge. Videre trenger bistand til planting og ettersyn av trærne.

Det beste utgangspunktet for en god løsning er å ta en prat med naboen over gjerdet, mener Huseiernes Landsforbund.

- Advokatmat
Lar det seg ikke gjøre å bli enige, bør man rådføre seg med advokat, slik at man er sikker på at man har forstått regelverket riktig. I verste fall må partene til domstolene for å få løst tvisten.

Nabolovens § 3 har bestemmelser om når trær er ulovlige:

  • Treet må være til skade eller særlig ulempe. Skaden må være påviselig, for eksempel at skyggen fra treet gjør at planter vokser dårlig eller dør. Særlig ulempe betyr at ulempen klart må overstige bagatellnivået. For øvrig kan ulempen bestå i nærmest hva som helst, fra skygge for sol og hinder for utsikt til forverrede allergiplager.
  • Treet må stå nærmere hus, hage, tun eller dyrket jord på naboeiendom enn en tredjedel av trehøyden.
  • Er det nevneverdig om å gjøre for eieren at treet blir stående, så skal det stå. Kravet er ikke veldig strengt, men man må kunne dokumentere en nytteverdi av treet. Det må for eksempel gi ly for vær og vind, eller skjerme for innsyn. Det kan også være estetiske eller affeksjonsmessige årsaker til at det skal bli stående

Omfattes ikke de omstridte trærne av § 3, må den generelle regel i nabolovens § 2 brukes. Den omfatter all slags aktivitet på egen eiendom, også trær.

- Veldig kort går den ut på at man ikke må foreta seg noe på egen eiendom, inkludert å ha trær, som er til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe for naboen, påpeker advokaten.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere