NA24.no

Saksøker revisor etter milliardtap

Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Troms Kraft krever nærmere 1,8 milliarder svenske kroner.

Tirsdag holdt Troms Kraft en pressekonferanse, der det ble opplyst at selskapet krever nærmere 1,8 milliarder svenske kroner av revisorselskapet Grant Thornton Sweden AB.

Bakgrunnen for stevningen er at Troms Kraft mener at revisjonen av datterselskapet Kraft & Kultur ikke er utført i henhold til svensk aksjelov, svensk regnskapslovgivning og god revisjonsskikk i Sverige.

– Revisjonen har godkjent at Kraft & Kultur har blitt fremstilt som et lønnsomt selskap, mens det i virkeligheten var insolvent. Troms Kraft er blitt påført et betydelig økonomisk tap som følge av revisors uaktsomhet. Derfor stevner vi Grant Thornton inn for retten, sier konstituert konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft.

Skal ha blåst opp inntekter

Saken gjelder regnskapsårene fra og med 2003 til og med 2010, og stevningen sendes Stockholms tingsrätt tirsdag, opplyser Troms Kraft.

Les stevningen her (PDF-fil)

– Stevningen dokumenterer alvorlige feil og mangler ved flere forhold, heriblant revisors kunnskap om og forståelse av selskapets virksomhet. Revisjonsprosessen og det metodiske arbeidet har for øvrig vært svært mangelfullt. Det er grunn til å være særdeles kritisk til Grant Thorntons revisjon av Kraft & Kultur, sier Troms Krafts advokat Peter Danowsky, og legger til:

– Ved at revisor ikke har utført sitt arbeid korrekt, har de feilaktige regnskapene ikke blitt avslørt. Dette har forledet Troms Kraft som eier til å finansiere opp Kraft & Kultur, fortsetter han.

Det var i slutten av 2011 at feilene i regnskapet til Kraft & Kultur ble avdekket. Selskapet som er et av Sveriges største elselskaper skal ha blåst opp inntektene over flere år.

Trakk seg

Kraftselskapet har flere ganger vært i trøbbel. I 2010 prøvde Tromsøs politiske ledelse, Troms Kraft og medlemmer av Stoltenbergs regjering å samle Nord-Norge under ett kraftselskap. Dette ble avslørt og førte til at Ap-veteran Tor Zachariassen trakk seg som leder for bedriftsforsamlingen i Troms Kraft.

Styret og administrasjonen i det hardt prøvede Troms Kraft har også fått knallhard kritikk for å ha solgt en tredel av sin kraftproduksjon til svenske Jämtkraft.

(Saken fortsetter under bildet.)


I oktober skiftet det svenske datterselskapet navn til Nordic Green Energy. Selskapet avviste at navnebyttet kom som en følge av etterforskningen av regnskapsjukset.

Troms Kraft eies med hver sin del av Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. Selskapet omsatte i 2011 for 3,4 milliarder kroner, og tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen er styreleder i selskapet som teller 450 ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere