NA24.no

Saksøkes for 18 milliarder

Eks-kompisen er ikke nådig i kravet mot verdens rikeste russer.

LONDON (NA24): Oleg Deripaska (39) ble nylig kåret til Russlands rikeste mann med en antatt formue på hele 130 milliarder kroner bygd opp gjennom sine bedrifter i stål- og aluminiums industrien.

NA24 - din næringslivsavis

Nå må Deripaska snart forsvare seg i retten mot et krav på 18 milliarder kroner fra landsmannen Michael Cherney, en tidligere venn, mentor og forretningspartner.

- Pengeutpressing
Cherney går til retten og forlanger 20 prosent av Deripaskas aluminiumsbedrift Rusal, en andel som på det internasjonale markedet er verdsatt til opp mot 4 milliarder dollar, eller 24 milliarder kroner.

Oleg Deripaska hevder bestemt at han er utsatt for pengeutpressing og har gjort det klart at han ikke regner med å måtte betale en eneste rubel til sin gamle venn. På den andre siden står Michael Cherney og påstår at saken gjelder gjeld knyttet til en kontrakt og sier at han kan bevise at så er tilfelle.

Hater publisitet
I motsetning til landsmannen Roman Abramovich er Oleg Deripaska ikke spesielt interessert i medieomtale. Han hater personlig publisitet, for å si det enkelt. Men når man er styrtrik og bor i Londons eksklusive Belgrave Square Terrace, og dertil saksøkes for 18 milliarder, blir ikke publisitet enkelt å unngå.

Et slikt krav er aldri ønskelig, men for Deripaska kommer kravet og rettsaken på det mest ugunstige tidspunkt. Han er nemlig midt inne i en prosess for finansiering og oppkjøp som vil gjøre ham til verdens største produsent av aluminium.

Men det påstås at det ikke er selve kravet som opptar Deripaska mest, men omtalen tvisten med Michael Cherney vil føre med seg. Oleg er nærmest patologisk sky og hater å avsløre noe om seg selv og hvordan han har bygd seg opp til status som verdens rikeste russer. De få ganger han har gitt intervjuer, har han fortalt svært lite om seg selv.

Nært forhold til politiet
Det er mange historier knyttet til Oleg Deripaska, spesielt fra begynnelsen på 1990-tallet da det nærmest var anarkistiske tilstander i Russland – den gang personer og grupper slåss med alle midler om noen av landets kronjuveler etter Sovjetunionens fall. Deripaska var inne i en av verdens største aluminiumsbedrifter i Siberia.

Selv om Oleg var utsatt for trusler fra kriminelle grupper, svarte han på tiltale med å knytte et nært forhold til politiet for å sikre sine interesser. Han kjøpte til og med biler og annet teknisk utstyr til den lokale politistyrken.

I Russland har Oleg Deripaske rykte på seg for å være alt fra hensynsløs til en person som tar gode avgjørelser.

- Han er en ubehagelig person, og uten slike kvalifikasjoner kan man ikke bygge opp slik rikdom, sier sjefredaktør Oleg Anisimov i Finans, bladet som nylig kåret Deripaska til Russlands rikeste mann.

Oleg Deripaska bor i London med sin kone Polina. I løpet av de siste årene er han blitt saksøkt av en rekke tidligere forretningsforbindelser. Noen av disse sakene er blitt løst utenfor rettssalene og det hører med til historien at Deripaska aldri har tapt en erstatningssak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere