Saksøker 17 banker

Foto: (Scanpix)

Amerikanske myndigheter går rett i strupen på landets største banker.

03.09.11 11:13

Fredag gikk startskuddet for den juridiske kampen mellom USAs største banker og landets myndigheter.

Søksmålet som ble tatt ut mot 17 finansinstitusjoner gjelder pensjonsfond som ble solgt til de statlige bankene Fannie Mae og Freddie Mac. Totalt ble det solgt pensjonsfond for nesten 200 milliarder dollar, som senere falt i verdi.

Flere søksmål
Søksmålet fra amerikanske myndigheter er det siste blant flere i mot bankene. Anklagene går på at finansinstitusjonene feilinformerte under oppturen i boligmarkedet.

Det er ingen tvil om at søksmålene tas alvorlig. I fredagens handel falt bankaksjene klart, på grunn av at investorene frykter at rettsprosessen vil vare i flere år og svekke inntjeningen fremover.

Søksmålet ble meddelt markedet akkurat ved stengning på New York-børsen fredag, men ryktene om det fikk finansaksjer som Bank of America, JPMorgan Chase og Goldman Sachs til falle henholdsvis 8,3 prosent, 4,6 prosent og 4,5 prosent.

Tar tak
Obama-administrasjonen og markedsregulatører, som Federal Reserve, har blitt kritisert for være for snille i mot bankene. Finansinstitusjonene fikk blant annet 700 milliarder dollar i en redningspakke eller kollapsen i Lehman Brothers høsten 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.