Saksøker skolen på Gran Canaria

Foto: Bjørn Sigursøn (Scanpix)

Mener han ikke har fått utbetalt de pengene han har krav på.

10.06.10 15:42

Tirsdag kom det fram at flere norske lærere ved den norske skolen på Gran Canaria har fått utbetalt svart lønn i strid med både norsk og spansk lovgivning.

Les også: Norske lærere jobbet svart

Nå går en tidligere lærer til søksmål mot skolen, melder NRK.

- Skolen hadde en agenda
Pål Vervik var ansatt ved skolen fram til 1. februar i år. Han godtok en sluttpakke etter å ha følt seg motarbeidet av den nye rektoren og styret ved skolen.

- Jeg følte at skolen hadde en agenda med å bli kvitt oss eldre lærere, og særlig vi som satt i klubben, forteller Vervik til NRK.no.

Da Vervik fikk sluttpakken, var den bare halvparten så stor som han hadde krav på. I tillegg manglet feriepenger.

Rettssaken er ifølge NRK blitt utsatt, fordi skolen har bedt om forlik i saken.

- Pålagt av skolen
Lærer Karen Anna Børresen bekreftet tirsdag at det har vært en ordning ved skolen hvor deler av lønna er betalt ut svart. Hun sier at dette var noe som alle lærere måtte gå med på.

- Ja, det stemmer at dette er en ordning som skolen har hatt, men ikke noe som vi har valgt selv. Vi som fagforening har kjempet mot dette og jobbet med å få fjernet ordningen i mange år. Dette kan bekreftes ved referat fra klubbmøter lang tid tilbake, sa hun til bladet Utdanning.

Også Vervik kjenner til den svarte lønnen som ble utbetalt på skolen, og forteller at revisoren til slutt nektet å skrive under på regnskapet fordi posten som skulte den svarte lønnen - en såkalt «utenlandstilleggspott» var blitt for stor og synlig.

Skal ha ryddet opp
Skatteunndragelsen skal ifølge skoleledelsen ha blitt oppdaget da Sven Erik Rise tiltrådte som ny rektor høsten 2009, men verken Rise eller advokat Jan Kristensen ønsket tirsdag å kommentere saken. De viste i stedet til et brev sendt til foresatte, hvor det kommer fram at rektor og styret siden i fjor høst har jobbet sammen for å «stramme opp rutiner og styrke lojaliteten fra en del læreres side i forhold til sin arbeidsgiver».

Til NRK sier Kristensen at mye av det økonomiske rotet er ryddet opp i, og at det vil bli rapportert til Utdanningsdirektoratet og skattemyndighetene så snart arbeidet er ferdig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag