BJØRVIKA (Nettavisen.Økonomi): - Vi ser at nordmenn føler at de har for mye ting og er mer bevisst hva de kjøper enn før. Det bidrar til færre besøk i butikker og lavere omsetning, sier Claire Rodgers, administrerende direktør i Ikea Norge, til Nettavisen.
I fjor var et uvanlig år for Ikea. Omsetningen til møbelgiganten falt nemlig i Norge med 1,7 prosent sammenliknet med 2017. Det kommer i et år hvor selskapet innrømmer at året har vært "utfordrende kommersielt sett" og har "slitt med å tiltrekke seg nok besøkende", ifølge årsrapporten.
Første gang siden 1998
Fall i salget til Ikea er ikke akkurat hverdagskost. Selskapet sier at de ikke vet om noe annet år hvor salget har falt i Norge. De fastslår at omsetningen i hvert fall ikke har falt siden 1998.

Varner legger ned Days Like This - se liste over butikker som berøres
Rodgers sier det er flere grunner til at Ikea møter motvind.
- Vi ser økt urbanisering, bærekraft og digitalisering. Alt dette gjør at folk endrer seg. Folk er mindre villig til å reise langt for å handle, noe som kan handle om at de er mer miljøvennlige, men kan naturligvis også ha andre grunner, sier Rodgers.
Tøff konkurranse
Totalt sett omsatte Ikea for 7,89 milliarder norske kroner i året som gikk, mot 8,01 milliarder kroner i 2017.
Hun medgir samtidig at konkurransen er tøff, også fra nettet.
- Vi ser vi får nye konkurrenter både med online og fysiske butikker. Det er mange nye start-up-selskaper som kanskje ikke var her for fem år siden, sier Rodgers.
Kutter butikker
For å vokse igjen vil Ikea i stedet satser mer på nett og på opplevelser i butikkene og ikke på flere fysiske varehus. De innebærer at planene om fire nye Ikea-butikker, i Ålesund, Sandefjord, Tromsø og Vestby, blir skrotet.

Salget i Ikea Norge faller - skrinlegger planene om fire varehus
Rodgers medgir at nedgangen i omsetning er en grunn til beslutningen om å droppe butikkene.
- Det er en utfordring, men det viser at vi måtte bruke energien vår på å endre oss for å vokse. Vi må bli enklere, more bærekraftig og tilgjengelig, sier Rodgers, som håper å nå disse kundene på nett i stedet.
- Men vil ikke folk se møblene før du kjøper dem?
- Jeg tror det er som alt annet. Endel er villig til å shoppe på nett uten å teste først, de er fortsatt ganske få, men det blir flere. Samtidig vil nok mange uansett foretrekke butikkene, sier Rodgers.

Gigantsmell for Norges motegigant
- Å frakte en sofa fra Trondheim til Alta er vel ikke så billig heller?
- Nei, det er nettopp det som er problemet. Her må vi jobbe mer for å finne løsninger, sier Rodgers.
Tross nedgangen i omsetning, snur de et negativ resultat i 2017 på 116 millioner kroner, til et overskudd på 101 millioner kroner i 2018.
"Vi har klart å forbedre tjenestemarginen og styre kostnadene på en tilfredstillende måte", skriver selskapet i årsrapporten.