*Nettavisen* Økonomi.

Salgsavtale uten dato ble familiens tomte-mareritt

FORTVILET: Sven Åge Nilsen (32), hans kone Michelle (31) og sønnen Lukas Peder (3) er midt i et tomtemareritt. Foto: Stig Nilsson (Fredriksstad Blad)

- Jeg stolte på megleren.

12.06.14 19:11

(Fredriksstad Blad) - Jeg skulle hatt 650.000 kroner utbetalt for lenge siden, sier familiefaren, som har opplevd et tre år langt mareritt som endte med at han måtte droppe bygging av nytt hus på Rolvsøy i Fredrikstad.

Droppet nybygg

Sven Åge Nilsen (32) er selv byggmester, og hadde i 2011 planer om å bygge nytt hus for familien på tre. Derfor kjøpte han et 850 kvadratmeter stor tomt i Gullskårveien på Rolvsøy av Kai Roger Hagen, megler hos Foss & Co.

– Samtidig skulle vi selge en leilighet i sentrum. Salget tok lang tid, vi hadde fått et barn, og vi kom til at det aldri kom til å gå at jeg bygde et hus på fritiden, siden jeg også er byggmester i arbeidstiden. Derfor droppet vi byggeplanene, forteller Sven Åge Nilsen.

Han avtalte derfor med megleren å prøve å selge tomta videre, og megleren inngikk en opsjonsavtale med en utbygger.

– Vi skulle få pengene for tomta straks den første leiligheten i dette prosjektet var solgt, men prosjektet ble aldri noe av, forteller han.

– Kjempetabbe

– Vi satt nå med en usolgt leilighet og en usolgt tomt, og den økonomiske situasjonen var i ferd med å bli veldig vanskelig, forteller Nilsen.

Nærmere to år gikk.

Etter å ha satt ned tomteprisen til 650.000 kroner dukket endelig en kjøper opp.

– Kjøperen ville ha en avtale om betaling når byggesøknaden var godkjent. Kjøperen hadde tegningene klare, og megleren mente dette ikke var problematisk. Dermed gjorde jeg kjempetabben i fjor sommer og signerte, sier Sven Åge Nilsen, og er fortvilet over sin egen ubetenksomhet.

– Jeg stolte på megleren. Jeg undertegnet en foreløpig avtale som manglet dato for når siste frist for innlevering av byggesøknad og utbetaling av kjøpesummen for tomta skulle finne sted. Nå er det gått snart et år, og vi har ikke sett noe til betalingen, forteller han.

– Vi måtte til slutt ha et sted å bo, og da leiligheten i sentrum ble solgt, klarte vi å skaffe oss et hus på Gluppe, der vi bor nå, sier Nilsen.

– Siden har vi sittet med et huslån og 650.000 kroner låst i en tomt. Det er helt forferdelig.

– Holdt med snakk

Nilsen mener megleren har holdt familien med snakk, uten at noe har skjedd.

– Naboen hadde fylt tomta jeg solgte med jord, og kjøperen nektet plutselig å levere byggesøknad før den var ryddet. Så ville kjøperen samarbeide med naboen for å renske tomta han ikke hadde betalt for samtidig, og gjøre den klar for sprengning. Da hadde jeg fått nok og gikk til advokat, forteller Nilsen.

– Advokaten var tydelig på at jeg aldri burde ha skrevet under på en avtale uten datoer på, men fastslo også at kjøperen ikke kunne gjøre arbeider på tomta uten å ha betalt den først, og etter å ha jobbet for å få i stand en ny avtale – og mye frem og tilbake – tok megleren kontakt i november i fjor og sa at kjøperen nå hadde sendt byggesøknaden.

– Jeg føler at vi er holdt med tomt snakk. Da jeg ringte til kommunen utpå nyåret, fikk jeg vite at byggesøknad likevel ikke var sendt inn. Jeg har siden prøvd å krangle med megleren, men han bare prater og prater. Rundt påske kom et skjema over hva som gjensto å orde i saken, men nå i juni er byggesøknad ennå ikke levert. Det er et mareritt uten like, sier Sven Åge Nilsen.

– Kjente forhold

Eiendsomsmegler Kari Roger Hagen mener Nilsen var fullt klar over premissene for kontrakten.

– Hvorfor er ikke byggesøknad sendt og kjøpesum utbetalt til selger nærmere et år etter avtalens inngåelse?

– Dette er et forhold mellom kjøper og byggesaksavdelingen i Fredrikstad kommune, sier eiendomsmegler Kai Roger Hagen.

– Det vil bli feil av meg å uttale meg om den kommunale saksbehandlingen jeg selvfølgelig ikke kjenner alle forhold rundt da jeg ikke har tilgang til all kommunikasjon mellom kjøper og Fredrikstad kommune. Utbetaling av kjøpesum skulle finne sted ved aksept av søknaden, sier han.

– Hvorfor sørget du som megler ikke for at avtalen mellom kjøper og selger inneholdt datofestet tidsfrist?

– Dette var et kjent forhold for selger ved inngåelse av kontrakten, sier Hagen.

– Var klar over det

Han viser til at Fredriksstad Blad omtalte en annen tvist – på nabotomten mellom byggherre og kommunen – og at det derfor var en forutsetning for kjøper ved inngåelse av kontrakt at de faktisk ville få godkjent bygge den boligen de ønsket.

– Selger aksepterte dette og var selvfølgelig klar over at dette kunne ta tid, påpeker Hagen.

– Hvilken kommentar har du til Nilsens følelse av å bli holdt med tomt snakk og hans fremstilling av saksforløpet ellers?

– Som i alle saker holder jeg selger underveis orientert om de faktiske forhold i de aktuelle saker. Hvordan selger oppfatter dette er selvfølgelig en subjektiv opplevelse. Det viktige for meg som megler er at selger får den informasjon som er riktig til enhver tid, mener megleren.

– Det er alltid leit når man opplever at saker drar ut i tid, dette gjelder selvfølgelig også når en bolig eller leilighet ikke selges med en gang, men det er viktig å forholde seg til kjøpekontrakten og de avtaler som der er beskrevet noe selger var godt orientert om og visste at det kunne ta tid. Jeg har ingen annen informasjon enn at kjøper har gjort sitt aller beste for at saken skal avklares raskest mulig, sier eneindomsmegler Kai Roger Hagen.

Les flere saker fra Fredriksstad Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag