*Nettavisen* Økonomi.

«Salgsorgie» blant innsiderne

Foto: (Scanpix)

Amerikanske toppledere selger aksjer som gale.

11.09.09 22:00

Skal man tro handlene amerikanske gjennomfører begynner selskapene de eier å bli for dyre.

NA24 - din næringslivsavis

Innsidere er personer som har tilgang på bedre informasjon om et selskap enn markedet for øvrig gjennom for eksempel en lederstilling i selskapet. Denne typen personer har restriksjoner på når de kan handle aksjer, og må alltid melde fra om hva de gjør. Siden det om de selger eller kjøper rimeligvis vil være avhengig av deres vurdering av korrekt aksjepris følges de gjerne nøye av andre aksjonærer.

I august var antallet innsidere som solgte aksjer svært mye større enn i noen annen måned i år.

- Vet bedre
- Det er ikke en veldig komplisert historie, sier Charles Binderman, sjef for analyseselskapet Trim Tabs, til CNN Money.

- Innsidere vet bedre enn deg og meg. Hvis prisene er for høye, selger de, forteller analysesjefen.

Ifølge Binderman er beløpet innsidere i amerikanske børsnoterte selskap tok ut av egne selskaper hele 31 ganger høyere enn det de puttet inn. Riktignok er beløpene innsiderne selger for nesten alltid høyere enn det de kjøper for, grunnet faktorer som at direktører i mange selskap får lønn i aksjer eller eventuelt anskaffer aksjer før børsnoteringer. Samtidig var det tilsvarende tallet rundt to i årets tre første måneder, noe som illustrerer taktskiftet.

Høy pris?
S&P500-indeksen, som dekker de 500 mest betydningsfulle selskapene på New York-børsen, har steget om lag 55 prosent siden bunnen i mars. Mange begynner nå å bli redde for at de har steget for mye, for raskt. Den gang var aksjene historisk billige målt etter inntjening, nå er bildet snudd på hodet.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge Bloomberg News verdsettes selskapene i indeksen nå til rundt 19 ganger rapportert resultat, det høyeste nivået siden juni 2004. I mars var tallet 10,1 prosent, det laveste på 24 år.

Det er påfallende at dette sammenfaller helt med innsidekjøp og -salg.

«Salgsorgie»
Insiderscore.com, en internettside som følger innsidernes handler, kan fortelle at det ble gjort 346 flere innsidesalg enn innsidekjøp i august, den største negative differansen i år. Til sammenligning var mars den måneden flest innsidere bestemte seg for å øke beholdningen, med hele 1023 flere kjøp enn salg. Salgene begynte å komme i overtall i juni, men tok ikke for alvor av før i august. Så langt i september er det foretatt 120 flere salg enn kjøp i det amerikanske markedet.

Analysedirektør ved Insiderscore, Ben Silverman, kaller den siste tidens utsalg for en «salgsorgie», som Wall Street ikke har sett maken til siden sommeren 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.