*Nettavisen* Økonomi.

Samlet opposisjon mot Israel-boikott

Med en sterk støtteerklæring til Israel, strør en samlet opposisjon salt i sårene for de rødgrønne etter turbulensen rundt Kristin Halvorsens Israel-utspill.

10.01.06 17:33

Finansminister Kristin Halvorsens uttalelser om Israel-boikott og sentralstyret i SVs beslutning om å starte kampanje for boikott av israelske varer har fått alle opposisjonspartiene – Fremskrittspartiet inkludert – til å samle seg.

På en pressekonferanse i ettermiddag sto Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V) og Dagfinn Høybråten (KrF) sammen med Siv Jensen (Frp) og gjorde det klart at de vil fremme et forslag som en gang for alle fjerner eventuell tvil om hva som er Norges standpunkt til boikott av Israel.

Er alle mot boikott av israelske varer? spurte pressekorpset.

- Ja, sa Siv Jensen. - Ja, sa Erna Solberg, - Ja, sa Lars Sponheim. - Ja, sa Dagfinn Høybråten.

SV får æren
- En samlet opposisjon går sammen for å få fastslått at boikott av israelske varer ikke er aktuell politikk. Vi gjør dette på tross av at utenriksministeren og statsministeren har kommet med regjeringens klare standpunkyi brev både til Israel og USA. Men det kan ikke sies at SV har gjort det samme, sa Dagfinn Høybråten, som leste opp forslaget på vegne av opposisjonen.

SVs stortingsrepresentanter har varslet at de vil ha saken om israelske varer inn på Stortinget.

- Vi hjelper dem med dette, og tar med dette forslaget saken inn for Stortinget. Vi er rede til å ta kampen. Denne saken bør bringes inn til et endelig punktum, sa Høybråten.

- Tydeliggjøring
Opposisjonen ønsker gjennom sitt felles forslag å vise at det er et overveldende flertall mot boikott av israelske varer i parlamentet.

De fire partiene har tre punkter i sitt forslag: At boikotten kan ramme israelerne og palestinerne økonomisk, at det kan ødelegge foholdet mellom Norge og Israel og skade Norges interesser i utlandet.

- Det er jo tydelig at saken ikke er avsluttet selv etter at finansministerens beklagelse. Vi føler et ansvar for at det ikke skal være tvil at det ikke er flertall for en Israel-boikott, fortsatte KrF-lederen.

- Det skal legges til at i dag har også flere i Arbeiderpartiets stortingsgruppe sådd ytterligere tvil om standpuktet i denne saken, sier Siv Jensen.

Kan avvise
Siden regjeringen har flertall i Stortinget, har de all mulighet til å avvise opposisjonens forslag. Det mener de fire opposisjonspartiene vil være veldig dumt.

- De har jo all anleding til å avvise forslaget. Men her får de anledning til å vise hva Norge mener i denne saken, selv om det er ubehagelig å gjøre det. Vi må også huske på at det er fortsatt mange miljøer rundt om i verden som er opptatt av Midtøsten-spørsmål i tillegg til USA og Israel, sa Erna Solberg. Hun understreket også at regjeringen ikke burde ta hensyn til SV i denne saken.

Lars Sponheim sluttet seg til de øvrige partilederne og påpekte at det må være viktig også for regjeringen å vise at det ikke er et parlamentarisk grunnlag for en Israel-boikott.

Her er forslaget:

Opposisjonen vil be Stortingets presidentskap om at forslaget behandles så raskt som mulig, gjerne i løpet av uka.

Her er pressemeldingen fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet:

«En samlet opposisjon i Stortinget vil nå fjerne all tvil og uklarhet om Norges holdning til boikott av Israel. I morgen fremmer Frp, Høyre, KrF og Venstre følgende forslag: Stortinget ber regjeringen legge til grunn at en boikott mot Israel vil kunne ramme israelerne og palestinerne økonomisk, ødelegge Norges nære forhold til Israel, ramme internasjonale fredsbestrebelser, basert på folkeretten og veikartet for fred og stå i veien for fremtidige norske fredsbidrag. Stortinget ber regjeringen legge til grunn at norsk politikk overfor Israel må bygge på tett samarbeid, dialog og vilje til å bidra til politisk til en fredsløsning med palestinerne basert på folkeretten og veikartet for fred. Boikott av Israel er ikke og bør heller ikke bli norsk politikk overfor Israel.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.