NA24.no

Foto: GEORGES GOBET (Scanpix)

Sammenligner Hellas med Pakistan

Sist oppdatert:
Det er ingen vei tilbake for turistmagneten.

Fredag måtte den greske statsministeren Georgios Papandreou krype til korset, og be EU om hjelp. Hellas benyttet seg av muligheten for å utløse den finansielle nødhjelpen fra EU på så mye som 45 milliarder euro, noe som tilsvarer nesten 360 milliarder kroner. Landet er tilbudt en billigpakke på 30 milliarder euro fra EU og 15 milliarder euro fra Det internasjonale pengefondet IMF. Disse kan bli tilgjengelig for Hellas innenfor en periode av 12 til 18 måneder.

Utløsningen av nødhjelpen kommer etter at Hellas lånekostnader har gått i taket.

På toppen har Hellas lånerente i det internasjonale rentemarkedet ligget nesten tre ganger over det Tyskland må betale. På torsdagen var lånerenten til den greske statsgjelden nesten på utrolige 11 prosent. Etter annonseringen av utløsningen av nødhjelpen, falt renten på Hellas statsgjeld til 9,4 prosent.

De siste dagene har investorene spekulert i at Hellas trenger mellomfinansiering, altså et kortsiktig lån for å komme over de kortsiktige problemene landet er inne i. Dette har altså ført til at investorene mener av det like stor risiko å låne til det europeiske landet som til Pakistan.

En umulig spiral
Med så høye lånerenter, har Hellas kommet inn i en umulig spiral.

Landets kostnader for å håndtere gjelden på hele 300 milliarder euro, har økt kraftig. Torsdag oppreviderte Eurostat den greske gjelden til 13,6 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Samtidig nedgraderte ratingbyrået Moodys gjelden til fire nivåer over «junk».

Opprevideringen fører også til at Hellas trolig må øke kuttene i landets underskudd. Det ser meget vanskelig ut. Slik beskriver Handelsbankens økonom, Shakeb Syed, situasjonen:

- Det hjelper heller ikke at mer enn greske 10.000 arbeidstakere og studenter demonstrerte i gatene, med rop om at myndighetene ikke skal etterleve IMFs og EUs råd/krav om budsjettkutt.

Euroen under press
De store finansielle problemene til Hellas, med smitteeffekter til Portugal og Spania, kan få store følger for euroen. Den europeiske fellesvalutaen har falt tilbake i år, og lå på 7,87 kroner fredag ettermiddag.

Flere tar nå til orde for at fellesvalutaen vil falle fordi ulike økonomier ikke klarer å komme seg under ett felles tak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere