NA24.no

Sand i maskineriet

Sist oppdatert:
Uthengt, dameløs og førti. Men Vebjørn Sand er like fornøyd. Møt den utskjelte kunstneren her.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Jeg har opplevd en del skitne metoder. Det er absolutt ikke god PR, sier kunstner Vebjørn Sand til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Kunstner Sand er mester i å skape blest om seg selv og sine bilder. Den siste uken har det blåst rundt 40-åringen etter at han malte portrettbildene av Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow.

Ord som er sagt
Dette er ikke første gangen Sand er ute i hardt vær. I vår ble det rettet beskyldninger mot han og hans galleri.

- En kunstkritiker satte i gang debatten i Aftenposten. Der ble det brukt ord som Hitler-metoder og nazisme om min familie, og mitt galleri. Vi blir beskyldt for bedrag, sier Sand til NA24.

Han sier den type ting kan gjøre varig skade på flere måter, og er ikke god PR.

- Det er anledning til å rydde opp, men likevel er ord blitt sagt, sier han.

Flytt fra Norge
Sand er utdannet portrettmaler. Han mener han har vært privilegert som har kunnet fokusere bredere i sitt arbeidsfelt. Han oppfordrer figurative kunstnere å reise fra landet. Han bor selv i New York, og pendler til gamlelandet.

- Her hjemme er det en del motvind. Man skal ha faglig motstand, men det er en del dårlig energi her hjemme. Det er bedre å være kunstner i New York, sier han.

Forklaringen ligger i hvordan kunstpolitikken fungerer her hjemme, ifølge kunstneren.

- Dette gjelder frie kunstnere som har et menneske- kunst- og verdisyn som ikke er trendy og opportunt akkurat nå. De som har et annet syn på både kunsten og seg selv, bør være i miljøer hvor de blir tatt på alvor, anbefaler han.

Mille og Stein Erik
Han har vært inne i en 18 måneders prosess med Hagen og Treschows portretter som det har vært et enormt pressetrykk på denne uken. Ekteparet er venner, og Sand var gjest i både bryllupet og i Hagens 50-årslag.

- Jeg sa til Mille og Stein Erik at dette prosjektet ville jeg ikke ha noen tidsbegrensings på. Jeg vil gjøre dette her som en fordypelse og et sideprosjekt. Bildene må bli så gode som mulig, og det tar den tiden det tar, sier han.

Det var et slag i ansiktet på den utdannende kunstneren å få terningkast to i VG. Dagen etter kom det neste slaget, da Stein Erik Hagen slaktet bildene i samme avis.

Han malte bildene i sitt studio i New York, og det ble stor oppmerksomhet da han fløy jetfly fra den amerikanske metropolen hjem til jul i 2004, og nøt en hummermiddag med finansmannen Hagen. Det var der de avtalte om de berømte portrettene.

Verdensborger
Kunstneren sier han har jobbet enormt de tre siste årene, og har flere utstillinger som går parallelt i London, Miami og Denver. For øyeblikket er han med på en utstilling Victorian Albert museum i London hvor han har presentert Leonardo-prosjektet i borrgården med en installasjon av broen.

- Jeg bor i studioet mitt i New York. Mesteparten av mitt sosiale liv tilbringer jeg der, med assistenten min, og modellene som kommer og går, sier han.

- Hvorfor er du så kontroversiell når bildene dine er så konvensjonelle?

- Det er fordi kunstpolitikken i Norge er som den er. Jeg er holdt utenfor det kunstinstitusjonelle miljøet. Det såkalte kunstfaglige miljøet, sier han.

Han er lei av at de som skal kritisere ham ikke har peiling på faget.

- Når jeg skal stille ut bilder, blir jeg dekket av kritikere som er sammenlignbare med en som anmelder rockekonserter på en klassisk konsert, sier han.

I Norge operere Sand på egen hånd som kunstner, men han har kontakt med tunge institusjoner ute i verden.

- Jeg vil nå bli bedømt av fagfolk som har en forutsetning til å vurdere meg. En som kan faget og tradisjonen. En som er opptatt av denne type uttrykk jeg driver med, sier han.

Neste trekk
Sand ser på seg selv som klasseløs. Han tilhører ingen miljøer og har bare seg selv.

- Jeg er et fritt og uavhengig menneske. Det kan også være provoserende, sier han.

- Hva er neste case?

- Det som opptar meg er det store internasjonale Leonardo-prosjektet som stilles ut i Victorian Albert museum i London i disse dager, sier han.

Han jobber også med en større utstilling i Solo. Der skal han feire seg selv og tvillingbroren, Aune Sand. De fylte begge fylte 40 år i våres.

- Vebjørn er 20 minutter eldre enn meg. Vi skal sammen ha en stor åpning i galleriet og stille ut bilder, sier han.

Utstillingen «Å bli mann» har premiere 20.oktober.

- Nå er vi begge blitt 40 år. Så da må vi vite det, avslutter den omstridte verdensborgeren Vebjørn Sand.

Tidligere helgeprofiler:
Gunn Wærsted
Børsdirektør Bente A. Landsnes
Karita Bekkemellem
Siv Jensen
Erna Solberg
Ann Christin Gjerdseth
Tor Arne Olsen
Fabian Stang
Finn Røgenæs i Shippingklubben
Regnskapskongen i Brønnøysund
Peder Bogen Marine Money
Marit L. Sandvold i Clavis Pharma
Siw Ødegaard
Kristine Moody
Amund Djuve
Rentedoktoren Ylva Søvik
Grenlands-Røkke
Samaya Behrens
Ane Kismul

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere