Sandra (22) gjorde dyrekjøpte erfaringer - ber unge ta privatøkonomi på alvor

DYR LÆRDOM: Sandra Miriam Knudsen Østensen (22) fra Bergen arvet faren sin som 19-åring, men var ukritisk til pengebruken. Hun mener unge bør lære mer om privatøkonomi og får støtte av Silje Sandmæl i DNB (til venstre).

DYR LÆRDOM: Sandra Miriam Knudsen Østensen (22) fra Bergen arvet faren sin som 19-åring, men var ukritisk til pengebruken. Hun mener unge bør lære mer om privatøkonomi og får støtte av Silje Sandmæl i DNB (til venstre). Foto: (Bergensavisen)

Sandra (22) gjorde seg dyrekjøpte erfaringer om økonomi da faren døde. - Jeg hadde verken kunnskap eller livserfaring nok til å ta de rette valgene, sier hun.

20.09.15 19:30

– Jeg skulle ønske jeg visste mer om økonomi og at penger ikke var tabu å snakke om, sier Sandra Miriam Knudsen Østensen (22).

Les saken i ba.no

Faren hennes døde for tre år siden og hun arvet et hus og penger etter ham.

– På grunn av uvitenhet, sløste jeg bort mye av pengene, sier hun.

– Jeg gjorde så mange feilprioriteringer da jeg fikk pengene. Reiste på turer, ga bort mye, kjøpte en leilighet som jeg solgte igjen rett etterpå og brukte penger ukritisk av arven i stedet for å sette opp budsjett og holde kontroll med økonomien min, forteller hun til BA.

– Visste for lite

Tre år senere har 22-åringen begynt å få oversikt over økonomien igjen og har begynt å spare i fond.

Hun har gjort seg noen refleksjoner rundt opplevelsene sine.

– Som 19-åring tenkte jeg mest fra dag til dag og hadde verken kunnskap eller livserfaring nok til å ta de rette valgene. I tillegg prøvde jeg nok å flykte litt fra hverdagen, sier Østensen.

Hun forteller at faren lærte henne en del om økonomi før han døde. Hun forsøkte også å lese seg opp på informasjon om arv, sparing og økonomi da hun arvet.

– Men det var vanskelig å finne ut hvilke valg som var fornuftige og riktige, sier hun.

– Tabu å snakke om

Nylig tok Østensen kontakt med forbrukerøkonom og programleder i TV3-programmet «Luksusfellen» Silje Sandmæl.

– Jeg tok kontakt både fordi jeg vil sette søkelys på hvor viktig det er at unge lærer om privatøkonomi og fordi det føles som det er veldig tabubelagt blant unge å snakke om penger. Man skal ikke vise at man sliter en måned for eksempel, men må late som alt er greit, sier 22-åringen som i dag jobber som sikkerhetskontrollør på Bergen lufthavn Flesland.

Inntil nylig visste ingen rundt Østensen at hun hadde sløst bort en stor del av arven sin.

– Økonomi er som en stor elefant i rommet. Det er ingen som snakker om det, men mange hadde kanskje trengt det, mener hun.

– Fasade viktig

En undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for DNB om unges økonomi, viser at mer enn én av ti mellom 20 og 30 år ofte opplever å være blakk.

En av fire sier de av og til er blakke. Totalt har seks av ti opplevd å være blakk.

45 prosent tyr til kredittkort i slike situasjoner, mens over halvparten låner penger av familie. Penge-Siljes fem inkassoråd

Sandmæl sier hun gjennom jobben i «Luksusfellen» og som forbrukerøkonom kjenner igjen det Østensen beskriver.

– Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i at de angrer på økonomiske valg de har tatt som unge, og at de føler på et krav om å være vellykket som gjør at de ikke snakker om økonomiske problemer, sier hun.

Sandmæl sier at hun særlig ser på dem hun møter gjennom «Luksusfellen» at denne kombinasjonen går veldig ut over folks livskvalitet.

– Mange søvnløse netter kunne vært unngått om man hadde lært mer om privatøkonomi gjennom hele skolegangen, påpeker forbrukerøkonomen.

Fakta

Råd til unge om økonomi

Vil ha økonomi inn i skolen

Hun ivrer for at privatøkonomi skal inn i skolene og mener temaet ikke er godt nok dekket i barneskolen.

DNB vil lære 5.-klassinger pengevett i skoletiden

– I dag lærer elevene litt om privatøkonomi, men de lærer for sent. Dårlige vaner er vonde å vende. Jeg mener det er bedre å skape gode vaner tidlig så man slipper å gjøre feil for å lære, sier Sandmæl.

Flere aktører har tatt initiativ for få mer økonomi inn i skolene. I mars i år lanserte Røde Kors og DNB et opplæringsprogram i privatøkonomi for 5.-klassinger, mens Forbrukerombudet og Finans Norge lanserte Økonomilappen for eldre elever.

Østensen mener skolene, sammen med foreldre, bør ta mer ansvar for opplæring i økonomi.

– Jeg tror jeg hadde tatt andre valg om jeg hadde visst mer og det var mer åpenhet om penger. Heldigvis har jeg også lært mye som jeg mener vil komme godt med i voksen alder, sier hun.

Les flere saker i ba.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.