*Nettavisen* Økonomi.

Sandstrøm slaktes av gransking

Fylkeslegen i Oslo mener rot med journalføring, rusmiddelmisbruk og et kjærlighetsforhold til en pasient gjør at psykolog John Sandstrøm bør miste sin autorisasjon for godt.

26.01.06 08:01

Det kommer frem i oversendelsesbrevet fra fylkeslege Petter Schou til Statens Helsetilsyn etter å ha gransket psykolog John Sandstrøm i nærmere to måneder. Helsetilsynet skal ta den endelige avgjørelsen om hvordan det skal reageres overfor psykologen.

SE VIDEO:Kraftig kritikk

Sandstrøm har allerede mistet autorisasjonen midlertidig i forbindelse med granskingen. Sandstrøm er foreløpig suspendert i seks måneder. Hvis Statens Helsetilsyn ikke har kommet til en avgjørelse i tilsynssaken mot psykologen til da, kan han suspenderes i ytterligere seks måneder.

- Bør miste autorisasjonen
Tre leger, deriblant psykiater Pål H. Herlofsen, er også gransket, men for disse ønsker ikke fylkeslegen å komme med forslag til innstilling, kun enkelte kortere bemerkninger. For Sandstrøms tilfelle, er tonen derimot en annen:

«Helsetilsynet i Oslo og Akershus finner allikevel grunn til å påpeke at det synes å fremstå klart at Sandstrøms journaliføring er særdeles mangelfull, at hans måte å ordne virksomheten på ikke er forsvarlig, og det foreligger grunn til å tro at han både ved rusmiddelmisbruk og ved å innlede et forhold til en pasient, har handlet i strid med bestemmelser i helsepersonelloven på en slik måte at det kan være grunnlag for å frata ham hans autorisasjon som psykolog».

Drakk pils på jobb
Etter at Dagens Næringsliv i oktober avslørte at deres journalister, under falsk identitet, klarte å kjøpe falske attester fra Herlofsen og Sandstrøm, iverksatte fylkeslegen umiddelbart gransking av de to, samt to andre navngitte leger. Herlofsen og Sandstrøm ble også anmeldt for politiet som fremdeles etterforsker saken.

I kjølvannet av avsløringene har fylkeslegen fått inn flere klager, både mot Sandstrøm og Herlofsen. Blant klagene som rettes mot Sandstrøm er en person som hadde samtaler med ham på en pub i forbindelse med besøksrett for sine barn. Under ett av møtene, som varte om lag en halv time, skal Sandstrøm ha drukket to halvlitere med pils og ett glass med pils, samt hentet mat i restauranten. Psykologen skal ikke ha betalt for seg, da mannen han møtte jobbet på puben.

Politiet skal ha sikret seg overvåkingsvideo fra episoden.

Seksuelt forhold
En kvinne har også kontaktet fylkeslegen og fortalt om et forhold hun hadde med Sandstrøm mens hun var pasient hos ham i 1999.

«Etter hvert skal det ha utviklet seg et kjærlighetsforhold imellom Sandstrøm og NN (kvinnen, red.anm.), et forhold som etter hvert ledet til et lengre seksuelt forhold», heter det i brevet fra fylkeslegen til Helsetilsynet.

Under behandlingen skal Sandstrøm flere ganger ha tatt med seg kvinnen på restaurant og spanderte middag på henne.

«Dette skapte et avhengighetsforhold», skriver fylkeslegen.

De to skal flere ganger ha hatt tatt inn på hotell hvor de hadde et seksuelt forhold.

«NN mener at behandlingen og det forholdet som utviklet seg mellom dem, har ødelagt svært meget for henne. Hun har ingen hevnmotiver, men ønsker med klagen å være med på å sikre at andre ikke blir utsatt for hans handlinger», skriver fylkeslegen.

Flere granskes
Øyvind Barnatek, jurist og rådgiver ved fylkeslegens kontor, sier til TV 2 Nettavisen at årsaken til den klare ordlyden i Sandstrøm sin sak bygger på et totalinntrykk som følge av granskingen så langt.

- Det er ikke en endelig konklusjon. Det er inntrykket vi har i hans sak som skiller seg fra de andre. Men ikke noe mer enn ett inntrykk etter å ha gått gjennom saken, sier han.

Han forklarer at fylkeslegen ikke har realitetsbehandlet de fire sakene, men kun foretatt en dokumentgjennomgang av det materialet som finnes rundt de tre legene og psykolog Sandstrøm. Det blir opp til Helsetilsynet å trekke den endelige konklusjonen.

Barnatek forteller også at det i kjølvannet av granskingene har kommet klager mot tre-fire nye leger.

- Disse skal vi se på, men har ikke rukket å begynne ennå, sier han til TV 2 Nettavisen.

Fagsjef Gorm Grammelstvedt i Statens Helsetilsyn leder gruppen som nå skal granske Sandstrøm, Herlofsen og to andre legene.

- Jeg tør ikke spekulere på hvor lang tid det vil ta før vi har nådd en konklusjon. Vi har mottatt saken og er fremdeles i startfasen. Etter å ha gjennomgått saken vil vi skrive til de fire innvolverte og be dem om deres redegjørelse, sier Grammelstvedt til TV 2 Nettavisen.

- Styrket mistanke
Parallelt med helsetilsynets behandling av sakene, etterforskes Herlofsen og Sandstrøm også av politiet.

- Vi har en del spor som vi følger opp. Dette har ført til flere spor som vi må følge videre. Vi jobber aktivt med saken, sier politijurist Carl Graff Hartmann til TV 2 Nettavisen.

- Vi har avdekket ting som vi mener styrker mistanken mot de to. Men vi mangler fremdeles endel informasjon som vi ikke har fått inn, sier Hartmann.

- Når regner dere med å avslutte etterforskningen?

- Det er umulig å si. Vi har mange opplysninger som vi fremdeles må innhente og mange spor som må følges opp. I tillegg venter vi på innspill fra Helsetilsynet, Justisdepartementet, fengselsvesenet og domstolene, sier Hartmann.

Sandstrøms advokat Tor Erling Staff ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.