*Nettavisen* Økonomi.

Sånn stanset de norske passasjerer

Foto: (Scanpix)

Nå trues aksjonistene med kjempesøksmål.

09.01.09 11:16

Rundt 50 medlemmer av miljøverngruppen «Plane Stupid» klippet den 8. desember seg gjennom et gjerde på den engelske flyplassen Stansted, for så å lenke seg fast nær en rullebane som var nattestengt på grunn av vedlikehold.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjonen førte til at flytrafikken ble stanset i fem timer, noe som gjorde at 52.000 passasjerer ble berørt.

Blant annet ble en Norwegian-avgang fra Gardermoen utsatt og to av Ryanairs ruter fra Torp innstilt.

Les mer her: Lenket seg sammen på Stansted

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Dømt til samfunnstjeneste
Mesteparten av aksjonistene er dømt til mellom 50 og 90 timer samfunnstjeneste, men det er ikke nok for Ryanair. De truer nemlig med et søksmål på om lag to millioner pund, ifølge Evening Standard.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Klikk på bildet for å forstørre.

Ryanairs advokater har meldt om et kompensasjonskrav på 2,2 millioner pund, vel 23 millioner kroner etter dagens kurs, som en følge av at de totalt måtte innstille 57 avganger. På toppen av dette krever flyselskapet 500.000 euro i skadeerstatning for tapt anseelse.

Dette kravet er foreløpig rettet mot flyplassoperatøren BAA.

- I øyeblikket er kravet vårt mot Stansted, men vi vil ikke utelukke å kreve kompensasjon fra andre parter på et senere tidspunkt, sier en talsmann for flyselskapet, ifølge The Guardian.

- Må betale i tiår
- Det er ganske skummelt det som skjer nå. Mesteparten av oss har ikke noen penger og noen få av oss går på skole, og de som går på universitet har allerede stor gjeld. Det virker som om Ryanair gjennomfører dette og vinner må vi betale penger til Michael O'Leary i tiår, og alt fordi vi mener at våre foreldres generasjon sviktet oss så vi bestemte oss for å faktisk gjøre noe med klimaendringene, sier den 18 år gamle studenten og aksjonisten Joe Ryle, ifølge Evening Standard.

«Plane Stupid» protesterte mot et utvidelse av flyplassen. I oktober ble det gitt klarsignal til denne. Kapasiteten er planlagt økt fra 25 millioner til 35 millioner passasjerer i året ved at antallet flyginger økes fra 241.000 til 264.000.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi er bare en gjeng med unge mennesker som forsøker å gjøre noe med de massive miljøødeleggelsene som er gjort av flyindustrien, sier Ryle, ifølge The Guardian.

Flyplassoperatøren BAA utelukker heller ikke at de kan komme til å saksøke aksjonistene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag