*Nettavisen* Økonomi.

Sannheten om norske priser

Foto: Rune Peersen, smartepenger.no

Staten forsyner seg grovt når du er på handletur- sjekk hvor mye.

25.12.14 14:13

Hvor høy er norske skatter og avgifter på ulike ting du handler? Og hvor mye må du tjene i lønn for å kunne kjøpe de ulike varene. Svaret finner vi i Kjøpsmarginalskatten.

Nettstedet smartepenger.no har laget en grundig oversikt over den norske kjøpsmarginalskatten.

- Kjøpsmarginalskatt er totalandelen som går til skatt og avgifter ved kjøp av en vare eller tjeneste. En kjøpsmarginalskatt regnes ut ved å beregne hvor stor andel skatter og avgifter utgjør av det du må tjene for å kjøpe varen. Utgangspunktet er altså en pris som er renset for mva og eventuelle særavgifter, kun for selve salgsvaren. Hvis ikke det var noen skatt på inntekt eller andre avgifter, ville du bare trengt å tjene 1.000 kroner for å kjøpe en vare som koster 1000 kroner, sier privatøkonomiekspert i smartepenger.no Rune Pedersen til Nettavisen NA24.

Skatt på lønn pluss avgifter på varen
Hvor mye du må tjene for å betale for den avgiftsfrie varen avhenger av marginalskatten din, og hvilke avgifter som varen eller tjenesten er belagt med.

I eksemplene under varierer kjøpsmarginalskattene fra 44,2 prosent (bøker) til 88,9 prosent (brennevin 40 %). Det er da forutsatt at marginalskatten er 44,2 prosent. På bøker er det hverken særavgift eller mva. Dermed er det bare marginalskatten på lønnen som bestemmer kjøpsmarginalskatten. Ved kjøp av brennevin med 40 prosent styrke, vil det i tillegg være en høy særavgift og 25 prosent merverdiavgift som øker kjøpsmarginalskatten kraftig.

Marginalskatt på inntekt varierer fra null til 47,2 prosent i 2014. På inntekter over 857.300 kroner når du den maksimale marginalskatten. På inntekter mellom 527.400 kroner og 857.300 kroner er marginalskatten 44,2 prosent. Les mer om marginalskatt her.

På varer som har en særavgift i faste kroner, vil andelen utgifter synke med økende pris. Da synker andelen av særavgiften har av varens pris. Hvis 0,7 liter brennevin koster 400 kroner i stedet for 325 kroner, synker kjøpsmarginalskatten ned fra 88,9 prosent til 82,6 prosent.

Dette blir kjøpsmarginalskatten
Tabellen under tar utgangspunkt i en marginalskatt på 44,2 prosent. På hver enkelt vare er det satt opp en pris på produktet. Denne har betydning for hvor stor andel den eventuelle særavgiften og mva er. I kolonnene ved siden av vises det hva særavgiften og merverdiavgiften blir, og nettoprisen uten avgifter.

Du kan bruke kjøpsmarginalskattkalkulatoren for å gjøre egne beregninger

Hvor stor andel særavgifter og merverdiavgift har av varens pris står i kolonnen for «%-andel avgift».

I kolonnen for «Må tjene før skatt» viser hvor mye du må tjene for å kjøpe for 1.000 kroner når særavgifter og merverdiavgift er holdt utenom.

Siste kolonne viser «Kjøpsmarginalskatt», som i tillegg til avgiftene tar hensyn til marginalskatten.

De fleste varer og tjenester faller under kategorien «Varer uten noen spesielle avgifter». Disse varene/tjenestene har 25 prosent merverdiavgift, og ingen særavgifter. Kjøpsmarginalskatten på disse varene er på 55,4 prosent. Matvarer som har 15 prosent merverdiavgift har en kjøpsmarginalskatt på 51,5 prosent.

Tabellen er sortert etter hvor høy kjøpsmarginalskatten er:

(klikk for større bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag