NA24.no

Såpeglatte veier i morgen

Sist oppdatert:
Lille julaften, den store reisedagen, kan by på store trafikkproblemer på Sør- og Østlandet. Gardermoen ligger i faresonen.

SÅPEGLATT: Bergen har hatt farlige veiforhold det siste døgnet. Illustrasjonsfoto

- Om jeg kunne ha valgt hvor jeg skulle ferdes på lille julaften, ville det uten tvil vært i Nord-Norge, er meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Centers første kommentar til TV 2 Nettavisen.

Det blir nemlig vått i hele Sør-Norge, og Øst- og Sørlandet får en værtype som er selve oppskriften på såpeklatte veiforhold. Det kan fort gå ut over flytrafikken på blant annet Gardermoen, og veiene blir forvandlet til dødsfeller. Kraftig vind i fjellet byr også på problemer.

Ta forholdsregler i trafikken. Les: I dag starter juletrafikken.

Såpeglatt mareritt
- Natt til fredag blir det veldig kaldt i store deler av Sør-Norge, særlig i indre strøk, melder Grønnevet.

Kombinasjonen av frossen bakke og regnbyger kan bli katastrofal enkelte steder i Trøndelag og på Sør- og Østlandet. Da kan det nemlig oppstå såkalt underkjølt is-regn som fryser til is kort tid etter at det treffer bakken. Ingen annen værtype gir glattere veier.

- Jeg tror dalstrøk på Sør- og Østlandet garantert vil få dette problemet, men det samme fenomenet kan godt oppstå flere andre steder, sier Grønnevet.

Reiseværet i Nord-Norge blir betydelig bedre enn i sør. I Vest-Finnmark og sør i Nordland blir det oppholdsvær, mens resten av Nord-Norge får påfyll med nysnø til den store påfølgende dagen.

- Gardemoen er utsatt
Onsdag kveld ble all flytrafikk på Grademoen lufthavn innstilt på grunn av såpeglatte rullebaner, forårsaket av samme vær som ventes lille julaften.

- Jeg er redd det kan bli nok et kaotisk døgn i flytrafikken. Lille julaften ser ikke ut til å bli like ille som onsdag, og det er særlig på formiddagen at faren for underkjølt is er stor. På ettermiddagen blir værforholdene bedre, forteller Grønnevet.

Se oppdatert oversikt over flytrafikken her.

Kraftig vind i fjellet
Men om du skal kjøre i fjelltraktene i Sør-Norge, har du også grunn til bekymring. Der vil det blåse stiv til sterk kuling hele dagen, som sammen med snøvær fort går ut over trafikken.

- Det kan fort ende med kolonnekjøring i fjellovergangene, men jeg tviler på at noen veier blir stengt, sier Grønnevet.

- Reiseværet i Nord-Norge blir betydelig bedre enn i sør. Vest-Finnmark og sør i Nordland blir det oppholdsvær, mens resten av Nord-Norge får påfyll med nysnø, forteller Grønnevet.

Nytt påfyll med snø
Ikke alle trenger å ergre seg over været den lille julaften. Indre strøk av Sør-Norge får det såpass kaldt at nedbøren kommer som snø. Det betyr nysnø på bakken og klar himmel på julaften.

Idyllisk julaften
- Det blir en hvit jul nesten overalt på julaften. Sør-Norge får mye solskinn, mens snøen vil dale ned i Midt-Norge og sør i Nordland. Kulden gjør at snøen som allerede ligger på bakken blir liggende, avslutter Grønnevet fornøyd.

En flottere julegave kan ikke værgudene gi. Så det er bare å håpe at alle kommer seg dit de skal på fredag, i tide og i god behold.

Sjekk været der du bor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere