NA24.no

Sår tvil om aksjesalg

Foto: Bob Strong (REUTERS)
Sist oppdatert:
Carnegie-topp Anders Onarheim kvittet seg med sine posisjoner i meglerhuset før det smalt.

Ifølge Aftonbladet/E24.se satt daværende midlertidige konsernsjef Anders Onarheim i Carnegie med kunnskap om den kraftige belåningen til investoren Maths O. Sundquist, som til slutt førte til meglerhusets fall. Onarheim benekter påstanden.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge avisens kilder hadde Onarheim kjennskap Sundquists kraftige belåning, og i løpet av en periode i juli fjor solgte Onarheim unna aksjer for 11,5 millioner svenske kroner. Aksjer som i dag ville vært verdiløse.

Kunde ga milliardtap
Avisen viser til et tidligere hemmeligholdt dokument fra Finansinspektionen traff Carnegie-topper hverandre for første gang 30.juni 2008. De skulle diskutere den svenske finansmannen Maths O. Sundquist kjempelån i Carnegie. Markedsverdien av hans belånte aksjer var i sterkt fall.

Ifølge dokumentet fra Finansinspektionen hadde Carnegies kredittkomite, som Onarheim var en del av, gjennom sommeren og høsten 2008 tett møtevirksomhet, og i visse perioder daglige møter hvor man diskuterte spørsmålet.

Les mer: Onarheim selger unna Carnegie-aksjer

Flere enn Onarheim kom seg ut før det virkelig smalt. Det norske meglerhuset ABG Sundal Collier fikk også solgt unna sine aksjer i Carnegie.

Les mer: Dumpet aksjer før det smalt

To måneder senere måtte Carnegie legge frem avsetning på over 1 milliard kroner i forbindelse med Sundquist-fordringen. Etter milliardsmellen gikk den svenske Staten inn gjennom Riksgälden og bevilget en kreditt på 5 milliarder kroner. Samtidig ble Carnegie-aksjene verdiløse.

- Hadde ikke informasjon
Anders Onarheim kommenterer artikkelen følgende:

- Jeg hadde ingen informasjon om dialogen med Finansinspektionen før i september.

- Når det gjelder mine aksjesalg så vet alle med innsyn i dette at det var et signal til styret om at jeg ikke var fornøyd med samarbeidet mellom styret og organisasjonen og at jeg var meget skeptisk til den utydelige strukturen internt med bristende tydelighet når det gjelder ansvar, skriver Onarheim i et tilsvar til avisen.

Les mer: Meglertopp slakter egne sjefer

Ifølge avisen finnes det ikke mistanker mot Onarheim om brudd på innsidereglene hos svenske Ekobrottsmyndigheter.

Les også: Onarheim ut av toppledelsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere