*Nettavisen* Økonomi.

Sår tvil om Barents-olje

Barentshavet er den nye Nordsjøen, skal vi tro regjeringen og oljebransjen. Men nå sår forskningsselskapet Ocean Futures tvil om anslagene.

Barentshavet har vært "buzz-ordet" for den norske oljelobbyen de siste månedene og regjeringen har kastet seg på bølgen. Både oljetopper og regjeringsmeldemmer har vist til US Geological Surveys ansalg om at rundt 25 prosent av verdens uoppdagede olje- og gassressurser ligger under havoverflaten i nord.

Men ikke alle går god for anslagene. Blant skeptikerne er NHOs egen Arktis-utreder, forskningsselskapet Ocean Futures. Sjefen for selskapet, Jan Magne Markussen, advarer overfor Dagens Næringsliv mot overdrevne forventninger til sysselsetting i nord, og sier at det ikke er behov for å hausse opp ting nå.

Ocean Futures trekker blant annet frem innvendinger fra en tidligere sjef for petroleumsgeologi i oljeselskapet Amoco, Colin Campbell. Han mener US Geological Survey baserer seg for mye på hyggelige erfaringer fra USA, hvor reservene har vokst i et hurtig tempo, som ikke kan overføres til andre steder i verden.

Ifølge Dagens Næringsliv sår han også tvil om de statistiske metodene US Geological Survey bruker. De anslår nemlig gedigne ressurser utenfor Øst-Grønland, et sted ingen har funnet det bryet verdt å bore ennå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.