Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Sår tvil om innsidesaken

Foto: Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
Cato Schiøtz, forsvarer for Jørn Erik Pedersen, mener DnB Nor-skandalen ikke er en innsidesak.

- Jeg tro antakelig ikke innsidesak er en riktig karakteristikk for denne saken, sier Cato Schiøtz, forsvarer for DnB Nor Markets-sjefen Jørn Erik Pedersen.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag i forrige uke var DnB Nor-skandalen et faktum da Økokrim troppet mannsterkt opp og gjennomførte razzia i Norges største bank. Razziaen kom etter at Kredittilsynet anmeldte banken og de to medarbeiderne Jørn Erik Pedersen og Olav Magne Reinen. De to og banken er nå siktet i saken, men begge nekter straffskyld.

Nå mener Schiøtz at grunnlaget for siktelsen er i ferd med å pulveriseres, og den kjente advokaten begår et stykke selvkritikk.

- Jeg var for rask
- Her har nok jeg vært i raskeste laget da jeg på torsdag uten videre sa dette var innsideopplysninger denne saken gikk på. Jeg mener at opplysninger som er kommet fram fredag og i weekenden viser at denne saken neppe er en innsidesak. Det er rart med det, det skjedde jo litt «i hyrten og styrten», mener Schiøtz, som sier han burde vært mer kritisk til sin egen ordbruk og betegnelse.

Forsvareren mener at en grundigere gjennomgang av referatene fra møtet torsdag 9. oktober der blant annet Pedersen møtte Norges Bank, viser at det ikke var innsideopplysninger.

- Ikke innsidesak
- Slik jeg ser det i dag er de opplysningene av mindre innsidekarakter. Det som ble forelagt i møtet torsdag kveld fra Norges Bank, var såpass løst, med såpass mange varianter med hensyn til mulig gjennomføring. Derfor er det er all grunn til å spørre om disse opplysningene hadde innsidekarakter, når man sammenholder med hva som faktisk ble bestem i redningspakken for bankene. Det kan argumenteres veldig sterkt for at dette ikke er noen innsidesak, sier Schiøtz, som mener at DnB NOR saken i all hovedsak kommer til å dreie seg om det var innsideopplysninger som ble gitt fra Norges Bank.

Flere aviser skriver i dag om at det er strid mellom forklaringene fra Reinen og Pedersen. Reinen skal ha forklart at han ikke fikk beskjed om at han mottok innsideinformasjon i samtalen med Pedersen fredagen, noe Schiøtz tidligere har vært helt klar på at Pedersen ga beskjed om. Nå går han tilbake på uttalelsene.

- Bare nyanseforskjeller
- Det overrasker meg at det er strid mellom forklaringene. Mitt bestemte inntrykk er at det bare er nyanseforskjeller. At det er strid er ikke riktig. Jeg opplever at de er i det alt vesentlige er sammenfallende, sier Schiøtz mandag.

Schiøtz har også sagt at Pedersens instruks ble brutt.

- Jeg stusser på at Reinen skal ha foretatt noe instruksbrudd. Reinen ble bedt om å være forsiktig, ikke å endre atferd og fortsette som normalt. Pedersen og jeg er ikke kjent at det foregikk noe instruksbrudd, sier Schiøtz

Taust fra Norges Bank
Siv Meisingseth i Norges Bank vil ikke kommentere uttalelsene fra Schiøtz.

Schiøtz mener det eller ikke er stort tvil om når samtalen mellom Pedersen og Reinen foregikk.

- Samtalen er tidfestet mellom klokken 10 og 12. Det skjedde før lunsj. Og så ble det foretatt to handler etter lunsj den fredagen. Det var altså handler som det jeg forstår på Reinens forklaring var fortsettelsen av et nedsalg som man allerede hadde bestemt seg for, sier Schiøtz.

- Var ikke involvert i salget
- Men burde Pedersen ha gitt stoppordre for salget?

- Det er et spørsmål, men det er ikke det min klient er siktet for.

- Men hva var motivasjonen for nedsalget av statsobligasjoner?

- Min klient har ikke hatt noe med salget å gjøre. Dette kan jeg ikke si noe om, svarer Schiøtz.

- Ikke instruksbrudd
Reinens forsvarer, Per Magne Strandborg, vil ikke kommentere Schiøtz tidligere kommentarer om at det har vært et instruksbrudd fra Reinens side. Strandborg er klar på at Reinen ikke har brutt noen instruks fra Pedersen.

- Hvis de opprinnelige opplysningene fra Norges Bank var vage, så er dette av en karakter som ikke kvalifiserer som innsideinformasjon, mener Strandborg, som ikke vil forskuttere noe resultat av saken.

- Det Schiøtz sier får stå for hans regning. Vi forholder oss til sakens dokumenter, sier Strandborg.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!