NA24.no

Foto: Scanpix

Sarkozy og Royal går videre

Sist oppdatert:
Sarkozy og Royal går videre til annen omgang av det franske presidentvalget.

Det viser de første offisielle målingene. Dermed vil høyresidens Sarkozy og sosialisten Royal møte hverandre i annen runde av presidentvalget 6.mai.

Sarkozy
Nicolas Sarkozy (52) ledet med 29,6 prosent av stemmene, ifølge fire ulike valgmålingsinstitutter, melder Reuters.

Sarkozy defineres som direkte og nyskapende, men med fiendtlige holdninger mot innvandrere. «Sarko» har vært i det politiske sirkuset i 22 år, og er i dag kun noen skritt unna presidentstolen. Han er sønn av en ungarsk innvandrer og en gresk jødisk kvinne, og vokste opp i Paris. Sarkozy står for et «rolig brudd» i partiet UMP (venstre), som han prøver å bevege mot høyresiden av den politiske skalaen.

Royal
Ségolène Royal (53), som håper å bli Frankrikes første kvinnelige president, fikk 25,1 prosent av stemmene.

Royal har ofte blitt beskyldt av sine motstandere for å være overfladisk og opptatt av avisforsidene. «Sego» er datter av en oberstløytnant, og ble valgt som parlamentsrepresentant bare 35 år gammel, noe uvanlig i fransk politikk. Hun har utvist stor eleganse i kampen mot de argeste konservative holdningene i den franske politikken. Hun vil skape et «delaktig demokrati», og står for polemiske forslag som gratis angrepille på videregående skoler.

Francois Bayrou fikk 18,6 prosents oppslutning, mens Jean-Marie Le Pen fikk 11 prosent.

Jevnt løp
Valgresultatene lekket tidligere fra en rekke nettsteder og aviser i nabolandene Sveits og Belgia.

I henhold til fransk lov er det forbudt å kunngjøre valgdagsmålinger og foreløpige resultater før klokken 20 når de siste valglokalene stenger, selv om disse ofte er klare ved 18-tiden.

Myndighetene har kommet med sterke advarsler og truet med bøter på 75.000 euro mot dem som bryter sperrefristen, men utenlandske medier er ikke underlagt fransk lov.

Stort engasjement
Det politiske engasjementet i Frankrike har vist seg større enn på lang tid, og valgoppslutningen søndag var på rekordhøye 85 prosent.

I Seine-Saint-Denis, åstedet for de voldelige opptøyene i 2005, har valgregistreringen gått opp 8.5 prosent, mer enn dobbelt så mye som i resten av landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere