NA24.no

SAS-krigen er ikke over

Foto: SCANPIX SWEDEN (REUTERS)
Sist oppdatert:
- Dette kan ikke styret akseptere, er beskjeden.

Forhandlingene mellom SAS og fagforeningene har resultert i besparelser på drøye 100 millioner kroner, eller 130 millioner svenske kroner. Ledelsen er ikke fornøyd, men gir ikke opp målet.

Det opplyser selskapet på en pressekonferanse i forbindelse med presentasjonen av tredjekvartalsrapporten torsdag.

Les mer:SAS tar «alle» på senga

- Vi er ikke i mål
Det er oppnådd endringer i kollektivavtalene med kabinansatte i Sverige og Norge og dansk bakkepersonell. Men fremdeles er det ikke oppnådd enighet med de tre fagforeningene for pilotene i Sverige, Danmark og Norge, samt danske kabinansatte (CAU).

- Utfallet av forhandlingene er 130 millioner svenske kroner. Til tross for en felles forståelse for behovet for kostnadsreduksjoner, har vi ikke lyktes i å nå en avtale med de tre pilotforeningene og danske kabinansatte, siden en rekke motkrav har kommet i sluttfasen av forhandlingene. Dette kan ikke SAS-ledelsen og styret akseptere, siden disse kravene innebærer for høye engangskostnader, sier konsernsjef Mats Jansson i SAS.

- Må stenge kostnadsgapet
SAS erkjenner at selskapet fortsatt har en kostnadsulempe knyttet til kollektive avtaler sammenlignet med spesielt nylig etablerte konkurrenter.

- Det er kompliserte forhandlinger, og vi er langt på vei. Vi gir ikke opp dette målet. Vi har nådd så langt at vi har en felles forståelse av situasjonen, og det er bra. Derfor har jeg sagt at min dør står åpen. Mitt grunnsyn er at et så stort dynamisk kostnadsprogram lever videre uansett med den deadline vi har operert med nå. Men vi ser jo at det finnes et kostnadsgap, og styret må finnne løsninger på hvordan vi stenger dette gapet, sa konsernsjef Mats Jansson på dagens presentasjon.

Milliardkutt
Totalt er resultatet av forhandlingene og de nye og tidligere kostnadsbesparende tiltak forventet å gi besparelser tilsvarende 5,3 milliarder svenske kroner, hvorav 4 milliarder gjenstår å gi effekt på inntjeningen mens 1,3 milliarder allerede har påvirket inntjeningen.

De tre fagforeningene for pilotene sendte torsdag morgen ut en pressemelding hvor de skriver at de i går leverte et tilbud til SAS om kostnadsbesparelser på over en halv milliard svenske kroner årlig.

Les mer: SAS-pilotene tilbyr større lønnskutt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere