Gå til sidens hovedinnhold

SAS kutter 100 piloter

Flyselskapet reduserer antallet flyvere.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Sture Stølen i SAS-konsernet til Bloomberg News mandag ettermiddag. Oppsigelsen kommer etter at forhandlingene med fagforeningen har brutt sammen. Dermed kommer en ny dramatisk vending i den fastlåste situasjonen mellom ledelsen og ansatte i SAS.

I hele Norden
De planlagte oppsigelsene vil bli fordelt bredt over Danmark, Sverige og Norge, sier Stølen til Bloomberg. SAS-konsernet har i dag omkring 1.500 piloter, og kvitter seg da med 6,66 prosent av pilotene.

Pilotforeningene i SAS har tilbudt seg å kutte i lønn, pensjon og øvrige godtgjørelser som et bidrag til selskapets innsparingsplan. I en pressemelding fra Norske SAS-flygeres Forening i oktober het det at besparelsesforslaget til pilotene tilsvarer en reduksjon av de totale godtgjørelsene på drøye 10 prosent.

Dette er imidlertid ikke nok for SAS-ledelsen, som vil ha reduksjon av antallet piloter i flyselskapet

Fått på plass andre avtaler
Selv om forhandlingene med pilotene har brutt sammen, så skal SAS-styret ha fått på plass avtaler med andre deler av fagforeningen, blant annet med bakkepersonellet i Danmark og kabinpersonell i Norge og Danmark. Samlet effekt skal være årlige innsparinger på totalt 130 millioner svenske kroner.

SAS-ledelsen har forhandlet i hele høst for å få til en besparelsesplan i flyselskapet. Forhandlingene har vært vanskelige, og har blitt komplisert av at selskapets ledelse må forholde seg til hele 39 ulike fagforeninger.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot