Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

SAS med 30 nye ruter

Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
SAS satser etter tøffe kutt

SAS lanserer i løpet av kort tid minst 30 nye ruter, og kommer med en mengde nye produktendringer som skal lokke både feriereisende og forretningsfolk.

Mange av rutene skal gå fra Norge, og kommer til å gå til typiske feriedestinasjoner langs kysten av Middelhavet. Sparepakken gjør det mulig å få lønnsomhet i nye ruter som hadde vært utenkelig før innstrammingene. I tillegg skal fortsatt fallende priser være retningsgivende for all SAS-planlegging fremover, skriver Aftenposten.

Konsernsjefen i landets største reisebyråkjede, Rune Feltman i Via Egencia, mener et SAS med lavere kostnader er blitt en utfordrende konkurrent for Bjørn Kjos og Norwegian.

– Det er ingen tvil om at SAS har fått styrket sin konkurranseevne, og det er bra at det forutsettes at prisene fortsatt vil være under press i årene som kommer. Men det er ikke vanskelig for et flyselskap å tilby lave billettpriser, problemet er jo å kunne leve av dem, sier Feltman til Aftenposten.

Han tror Norwegian nå følger nøye med i hva SAS foretar seg:

– Med styrket økonomi vil SAS ha muligheter til å satse hardere, og dermed bli en farligere konkurrent enn før. SAS vil fortsatt primært ha hovedfokus mot forretningsmarkedet, men også satse i fritidsmarkedet der Norwegian er gode og slik sett bli en trussel for Kjos på begge områder, mener Feltman.

SAS har også planer om å dele kabinen på innenriksnettet i to klasser, økonomi og business, men det blir ingen fysisk gardin.

Oppturen fortsetter for SAS på børsen
SAS-aksjen fortsetter å stige tirsdag etter at samtlige fagforeninger gikk med på sparetiltak i løpet av mandagen.

Riktignok handles det ikke store volumer av SAS-aksjen, men tendensen er klar på alle de skandinaviske børsene.

I Oslo er aksjen opp 7,7 prosent etter 20 minutters handel. Det er en større økning enn på de to andre børsene hvor SAS-aksjen handles.

I København er økningen mandag morgen på 4,1 prosent, mens kursen er opp 5,8 prosent på Stockholms-børsen, som er det viktigste markedet for SAS.

SAS-aksjen er tradisjonelt lite likvid, med lav børsomsetning. Den viktigste grunnen til dette er at de viktigste eierne er de skandinaviske regjeringene og andre langsiktige investorer.

SAS-flygere må jobbe seks av åtte helger

Den nye redningsplanen for SAS betyr at pilotene får 10 prosent lavere lønn og 15 prosent lengre arbeidstid. I tillegg må de jobbe seks av åtte helger.

Flygere skal nå arbeide inntil 47,5 timer per uke. Arbeidstiden kan overskride denne grensen ved forsinkelser eller andre uforutsette forhold til maksimalt 60 timer per uke.

SAS-kaptein Tom Heradstveit sier til Stavanger Aftenblad at piloter i SAS må være forberedt på å arbeide inntil seks av åtte helger.

– Så meget arbeid per weekend når andre samfunnsborgere stort sett har fri, blir nok en hard belastning for mange av mine 1.600 arbeidskolleger i SAS, sier han.

– Den nye arbeidsplanen viser at flygere er skiftarbeidere. I samfunnet ellers arbeider folk med skiftarbeid bare 35 timer per uke, fortsetter SAS-piloten.

De yngste pilotene starter med en lønn på 30.000 kroner per måned, mens de eldste med lengst ansiennitet kan tjene 100.000 kroner i måneden.

Flygere i SAS har siden starten i 1946 hatt 60 år som pensjonsalder. Så sent som sist sommer ble flygerne enig med ledelsen om 62 år som øvre aldersgrense. I den nye avtalen er aldersgrensen hevet til 65 år.

Regjeringen hadde krisemøter om SAS

Regjeringen vurderte faren for SAS-konkurs som så stor at det to ganger ble holdt møte i kriserådet. Så sent som mandag morgen skal SAS-styret ha truet med å gå til skifteretten.

Departementsråder fra over halvparten av departementene deltok på møtene fredag og søndag, skriver VG.

– Jeg vil ikke gå inn på hvilke møter som ble holdt, men jeg kan bekrefte at vi hadde høy beredskap hos oss, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp).

Ifølge avisa var hun ved 23-tiden søndag kveld i telefonmøte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringsminister Trond Giske (Ap).

Flere kilder i regjeringsapparatet opplyser til avisa at SAS-styret truet med å gå til skifteretten i Stockholm mandag morgen og begjære oppbud hvis ikke fagforeningene gikk med på lønns- og pensjonskutt.

SAS har forhandlet med i alt åtte fagforeninger om innholdet i spareplanen som ble lagt fram i forrige uke. Enigheten med den siste, danske Cabin Attendants Union (CAU), kom mandag ettermiddag, godt over et halvt døgn etter den opprinnelige fristen satt av SAS-ledelsen. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!