Gå til sidens hovedinnhold

SAS med største overskudd i moderne tid

SAS legger frem høyeste resultat siden luftfartsmarkedet ble liberalisert.

- SAS leverer tidenes beste resultat, i hvert så langt som vi kunne gå tilbake, sier finansdirektør Torbjørn Wist i SAS til Nettavisen.

SAS la tirsdag frem tall for regnskapsåret, som løper fra november til oktober.

Det viser at flyselskapet, som tidligere dette tiåret var på konkursen rand, nå tjener penger som nesten aldri før.

Les også: SAS fraktet 2,6 millioner passasjerer i oktober

Beste i nyere tid

Med et overskudd før skatt på to milliarder svenske kroner de siste tolv månedene må vi tilbake til før flymarkedet ble liberalisert på 90-tallet for å finne et liknende resultat for selskapet.

- Vi må tilbake til en tid da det ikke var skjermer og konsesjoner for å finne et like bra resultat. I nyere tid er det vårt beste resultat noensinne, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Nettavisen.

Før 1994 var flymarkedet i mye større grad skjermet for konkurranse, noe som ga høye priser for kundene og gode tider for flyselskapene.

Selskapet hadde også en sterk avslutning på regnskapsåret, og fikk et resultat før skatt på 809 millioner svenske kroner, mot 657 millioner kroner kvartalet før.

Tallene viser også at selskapet har vekst og høyere inntekter både i siste kvartal og siste regnskapsår.

Økning

Omsetningen for året steg fra 42,6 til 44,7 milliarder svenske kroner. På samme tid fløy hele 30 millioner passasjerer med SAS, mer enn på noe annet tidligere år.

Wist sier det er flere grunner til at tallene til SAS nå er så bra.

- Dette starter jo lenge før jeg begynte og handler om investering i kundetilbudet og satsing på en operativ platform med SAS i Skandinavia, SAS Ireland og regionflyseselskaper, sier Torbjørn Wist, finansdirektør i SAS, til Nettavisen.

- Vi fortsetter også med effektiviseringen av SAS og har levert over forventning der i år, sier Wist.

Du kan lese mer om SAS' reise fra konkursens rand til pengemaskin i Det store intervjuet som Nettavisen gjorde med SAS-sjef Rickard Gustafson tidligere i høst.

Les også

SAS-sjef Rickard Gustafson: - Det var en nær døden-opplevelse

Kommentarer til denne saken